Симптоми тровања код 90 пацијената!

Више од 200 пацијената, а од којих је око 90 са симптомима тровања, стомачним боловима, повраћањем и дијарејом, примљено је у Дом здравља Прозор-Рама од четвртка послијеподне до јуче у 12 сати, потврђено нам је у овој здравственој установи.

Србија 22.06.2015 | 09:35
Симптоми тровања код 90 пацијената!

Након указане примарне љекарске помоћи и инфузије, сви пацијенти, различитих узраста, међу којима је већина старијих, пуштени су на кућно лијечење и његу, јер нема критичних, односно животно угрожених.

"Мобилизовано је десет медицинских техничара и пет љекара, радили смо пуним капацитетима и дали максимум, те ништа није указивало на потребу да се иједан пацијент шаље у Клинички центар у Мостару. Од четвртка до недјеље указали смо помоћ за више од 200 пацијената, од чега је од 25 до 30 посто оних који су са симптомима тровања", нагласио је Здравко Павловић, шеф Хитне медицинске помоћи у Дому здравља Прозор-Рама.

Дежурни љекар Анте Маркшић изјавио је локалним  медијима да вјерује како ће се ситуација стабилизовати, те да је у посљедњих неколико сати број пацијената са симптомима тровања у опадајућем интензитету у односу на претходна два дана, када је интервенисано истим поводом у 40 случајева дневно.

Узрок масовног тровања становника ове опшине у Федерацији БиХ још треба службено потврдити.

Према првим сумњама које су изнијели локални медији, узрок је вода из водоводне мреже у којој је спровођена санација и потрошачи није ни требало да је пију без прокухавања. Те сумње исти извори засад поткрепљују једино чињеницом да већина обољелих долази са подручја те  саниране водоводне мреже.

У Дому здравља Прозор-Рама, међутим, "Независнима" је прокоментарисано да то није тачна информација.
Из Јавног комуналног предузећа "Водоград" јуче ,због нерадног дана нисмо успјели добити коментар, али је на њиховој званичној страници истакнута препорука за грађане да се вода прије употребе прокухава.

"Обавјештавамо кориснике да воду коју користе за пиће прокухавају. Због обилних киша и због престанка водоопскрбе претходних дана могуће је да је дошло до замућења у појединим подручјима,  па се због мјера предострожности свима препоручује да воду за пиће прокухају како би се избјегле евентуалне заразе", истакнуто је на страници овог предузећа још 19. јуна.

Из "Водограда" су током викенда истакли да је вода анализирана непосредно након посљедњих великих падавина и да су налази били уредни, али је сада наложено поновно узимање узорака, чији резултати би требало да буду данас.

Извор: Незваисне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зузу

22.06.2015 08:44

Мудзахедини им затровали храну и воду сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавац

22.06.2015 19:41

Ми у федерацији сви купујемо воду , јер ова из водовода , што је плаћамо није за пиће и ником ништа...иду дани...

ОДГОВОРИТЕ