Nova postizborna politička era Turske

Nakon trinaest godina vlasti, turska Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu na izborima; «pojavila» se jedna nova Turska, koju je Erdogan godinama pokušavao potisnuti i ušutkati.

Svijet 15.06.2015 | 15:40
Nova postizborna politička era Turske

Sedam dana prije izbora u Turskoj, nacionalna televizija emitovala je ukupno 44 sata programa sa javnih nastupa predsjednika Redžepa Taipa Erdogana. Ipak, Partija pravde i razvoja, koju je Erdogan promovisao, na kraju nije odnijela ubjedljivu pobjedu. Štaviše, zabilježili su najveći poraz u trinaest, koliko su na vlasti.

Dva dana nakon izbora, premijer Ahmet Davutoglu podnio je ostavku, ali će obavljati tu funkciju do izbora nove Vlade.

Rok za formiranje vlasti je 45 dana. Ako se to ne desi, predsjednik ima pravo pozvati na nove izbore. Da li će Erdogan prihvatiti rezultate izbora, ko će činiti novu vlast i kako će se mijenjati ova zemlja, teško je predvidjeti čak i dobrim poznavaocima prilika u toj zemlji.

Većina predviđa da će se turska spoljna politika znatno mijenjati, uključujući i odnose sa partnerima na Balkanu. Jedino u čemu se skoro svi analitičari slažu jeste da počinje nova politička era za Tursku.

Analitičari smatraju i da izbori u Turskoj nisu bili ni fer ni slobodni. Kampanje koje su im prethodile bile su prepune zastrašivanja i jezika mržnje, te čak i fizičkih napada. Erdogan je prešao predsjedničkih ovlašćenja i otvoreno promovisao AKP.

Karabekir Akounlu, predavač na Univerzitetu u Gracu i eskpert za Bliski Istok i modernu Tursku, konstatuje kako je čovjek koji je želio biti osnivač «nove Turske» pretvorio izbore u referendum o sebi i svojoj viziji zemlje.

«I po prvi put je izgubio. Koristeći državna sredstva, Erdogan je vodio kampanju u ime svoje bivše partije, iako mu ustav zabranjuje da se stavlja na bilo čiju stranu. On je govorio protiv opozicije i tražio od glasača da mu daju 400 mjesta u Parlamentu, kako bi mogao mijenjati ustav i nametnuti predsjednička ovlašćenja slične onima koje ima Putin.

Umjesto toga, AKP je dobio 258 mjesta i izgubio 53 poslanika i mandat da sami vladaju zemljom. Erdoganove lične ambicije su ugrožene, a njegov san o predsjedničkom sistemu se raspao», ističe Akounlu.

(SB)

Komentari / 0

Ostavite komentar