SP: Srbija - SAD 0:0 (6:5), reakcije ''Orlića''...

Heroj Maksimović otkrio: Ovo mi je prvi penal u životu! "Jednostavno sam zakoračio prema napred i rešio da preuzmem odgovornost. Nisam se dvoumio ni jednog trenutka, bio sam siguran da ću pogoditi", objasnio je strelac pobedonosnog gola u duelu sa SAD u četvrtfinalu Mundijalita.

Fudbal 14.06.2015 | 17:20
SP: Srbija - SAD 0:0 (6:5), reakcije ''Orlića''...

Kad je Orlićima bilo najteže u četvrtfinalu Mundijalita protiv SAD, Nemanja Maksimović preuzeo je odgovornost i hladnokrvno, kada da ima “milion“ ovakvih utakmica pogodio penal za plasman u polufinale.

U trenucima velikog slavlja ovaj talentovani vezista otkrio je i da nije bilo planirano da on izvede taj jedanaesterac.
“Ovo su predivni trenuci radosti i sreće, ali u ovom trenutku sam toliko umoran da nemam snage previše ni da se radujem. Bio je ovo moj prvi penal u životu koji šutiram u ovakvim situacijama, a iako nisam bio planiran ja da izvedem, jednostavno sam zakoračio prema napred i rešio da preuzmem odgovornost. Nisam se dvoumio ni jednog trenutka, bio sam siguran da ću pogoditi“, rekao je Maksimović posle utakmice za sajt FSS.

Fudbaler kazahastanske Astane rekao je da i da mu je drago što su obradovali naciju ovim uspehom.
“Ponovo smo razbudili Srbiju, imali smo želju da ih manje nerviramo, da pobedimo u regularnom delu, ali Amerika je bila sjajan protivnik. Fizički je bilo veoma naporno, kao što smo i očekivali, a sad je sve moguće u nastavku... U polufinalu smo i to je ogroman uspeh. Idemo dalje“, dodao je Maksimović.

Hladnokrvan kao i Maksimović, bio je i fudbaler Crvene zvezde Marko Grujić koji poslao loptu po sred gola. On je rekao i da su dan pred utakmicu Orlići vežbali penale.

“Velika je ovo pobeda, veliki uspeh, a iako smo igrali dobro kao da nam je neka prevelika želja "vezala noge" i nikako se nije dalo da pogodimo mrežu u regularnom delu utakmice, posebno u produžecima kada smo baš bili bolji. U penal seriji nam se vratilo za ono što smo propustili u polufinalu prošle godine. Amerikanci su odličan tim, ali mi smo posle ove pobede zreli i za sam vrh. Idemo dalje, još imamo dve utakmice na Novom Zelandu, nećemo skoro kući“, našalio se Grujić.

Antonov: Nisam se uplašio kod penala, iako bismo ispali da sam promašio!

Sjajni levi bek oduševljen je podrškom navijača na Novom Zelandu, a to mišljenje deli i njegov "brat po poziciji" Miladin Stevanović koji tvrdi da su Orlići pokazali celom svetu kako treba da se bori za reprezentativni dres.

Orlići su apsolutni hit dana u Srbiji! Plasirali su se u polufinale Mundijalita i bukvalno oduševili svakog zaljubljenika u sport naše zemlje. Ne zna se ko je pokazao više do sada na prvenstvu, ali pored uvek eksponiranih napadača nikako ne treba zaboraviti na one koji čuvaju najopasnije napadače protivničkih ekipa. Današanja bekovska veza Nemanja Antonov - Miladin Stevanović je svoj posao odradila odlično. To pokazuje i broj primljenih golova - nula!

Već se javnost u Srbiji navikla na sjajne partije našeg levog beka Nemanje Antonova, koji je bez dileme jedan od hit igrača trenutno na Novom Zelandu. I protiv Amerike, Antonov je odradio solidan posao po levoj strani, imao i nekoliko odličnih šuteva, a nije mu zadrhtala noga ni kod penal serije.
"Baš sam rutinski šutnuo penal, nisam se uplašio, iako bi ispali da sam promašio. Ali to su trenuci u kojima se mnogo ne razmišlja, koncentracija je najbitnija. Bilo nam je jako teško na terenu, videlo se da smo se dosta istrošili u prethodnim utakmicama, pa je možda to izgledalo slabije nego što je neko očekivao, ali fizički i taktički smo maksimalno ispoštovali sve zahteve selektora Paunovića. Nije nas hteo gol, ali zaslužili smo ovu pobedu i plasman u polufinale. Nećemo još da slavimo, posao nismo završili, a nadam se da smo ponovo doneli radost u srca svih Srba, kako u otadžbini, tako i na Novom Zelandu gde imamo sjajnu podršku", rekao je Nemanja Antonov.

Priliku od prvog minuta dobio je veliki borac, Miladin Stevanović i potpuno zatvorio desnu stranu rivala. Stizao je da se ubaci i u napad. Posle pobede nije skidao osmeh sa lica.
"Ovo su dani naše velike sreće i tek ćemo biti svesni šta smo sve napravili. Ušli smo u utakmicu možda malo slabije, trebalo nam je vremena da "uhvatimo" ritam, ali kako je vreme odmicalo tako smo bili sve bolji i u nastavku smo potpuno dominirali. U produžecima smo trebalo da postignemo gol i da pobedimo pre penala, imali smo jako puno dobrih prilika, ali lopta nije htela u mrežu. Penali su lutrija, sreća je bila na našoj strani, ali smo pokazali celom svetu kako se bori za dres svoje zemlje i zato nam se vratilo kad je bilo najpotrebnije. Ovo je sjajna grupa momaka, imamo fenomenalan stručni štab, odličnu atmosferu, podršku sa svih strana. Hvala mnogo navijačima koji su zaista bili fenomenalni, nije ni njima bilo lako na kiši, ali sad sam siguran da su mnogo radosni, baš kao i mi", istakao je Miladin Stevanović.

Sergej se povredio: Hteo sam da pustim drugog da puca! Zdjelar: Čudi me da su Nemci ispali! „Bio sam siguran da ćemo proći“, dodaje golman Predrag Rajković.

Povratak Sergeja Milinkovića Savića među startere, posle odrađene suspenzije, doneo je sigurnost srpskoj reprezentaciji na sredini terena, ali mala zabrinutost u stručnom štabu Orlića postoji uprkos plasmanu u polufinale Mundijalita, jer je vezista Genta zbog lakše povrede morao da napusti teren tokom drugog poluvremena.
„Osetio sam u finišu utakmice probleme sa listovima i najkorektnije je bilo da ustupim mesto nekome ko može kvalitetno da odigra do kraja. Mislim da smo zaslužili pobedu, koja je trebalo da dođe i mnogo ranije, međutim nismo iskoristili prilike, došlo je do penala, koje je bilo jako teško gledati sa klupe. Jedan od razloga što sam izašao je i da pružim šansu nekom drugom ko je odmorniji da šutne penal, da se ne bi desilo ono što se desilo protiv Portugalije u polufinalu Prvenstva Evrope prošle godine. Zahvalio bih se saigračima, oni su pravi heroji, trebalo je ovo sve izdržati i izaći kao pobednik. Mi smo veliki tim, nastavljamo dalje, imamo svoj cilj“, napomenuo je Sergej Milinković Savić posle pobede nad selekcijom SAD u četvrtfinalu Mundijalita.

Najvažnije je, ipak, da su Amerikanci savladani. A čovek koji ih je zaustavio je - Predrag Rajković. Nije imao mnogo poslao, ali je odlično reagovao u 92. minutu, a još bolje u penal seriji, kad je ukrotio dva udarca sa bele tačke.
„Ovo su neverovatne, utakmice koje se ne zaboravljaju. Žao mi je što sam promašio penal, u poslednjem trenutku sam promenio stranu, nisam pogodio mrežu, ali sam ubrzo ispravio grešku i uspeli smo da se plasiramo u polufinale. Mnogo je bilo teško u svakom pogledu, protivnik kvalitetan, vreme nam nije išlo na ruku, duvao je jak vetar... Tokom utakmice nisam imao baš mnogo posla, ali sam sačuvao koncentraciju da u nadoknadi vremena sačuvam našu mrežu posle udarca Rubina, a to je bila najbolja prilika Amerikanaca. Penal serija je lutrija i neizvesnost, ali ja sam bio apsolutno siguran da ćemo proći“, optimista je Rajković.

Važnu ulogu u pobedi našeg tima odigrao je Saša Zdjelar. Opet je vezista OFK Beograda bio „siguran na lopti“ tokom meča, a i u prvoj seriji penala.
„Nisam se libio da preuzmem odgovornost, selektor je pitao ko će da šutira i prvi sam se javio. Pogodio sam, a kasnije je bilo dosta uzbuđenja i promašaja na obe strane. Sreća je bila uz nas, ali mi smo još jednom pokazali naš karakter i čeličnu volju, zbog čega smo na kraju i nagrađeni plasmanom u polufinale. Imam utisak da smo ipak malo više želeli pobedu od Amerikanaca koji su bili vrhunski protivnik. Izdržali smo sve, sad se okrećemo narednom protivniku, Maliju. Iznenađen sam da je Nemačka ispala, ali prvenstvo je nepredvidivo i apsolutno svako svakog može da pobedi. Sa Malijem će biti jako teško, iako se poznajemo iz grupe... Nastavljamo da se radujemo, drago nam je da je i Srbija uz nas“, zaključio je Saša Zdjelar.

Srbija se u polufinalu Prvenstva sveta sastaje sa Malijem, a utakmica se igra 17. juna od 09.30 sati.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bijeljina

14.06.2015 15:32

Bravo nasi!

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

14.06.2015 19:16

To je srpska nada za nas ,i veliki osmeh u nasim srcima, za dalji turnir momcima puno srece.

ODGOVORITE