Srbija tražila hapšenje Nasera Orića!

Švajcarski federalni biro za pravosuđe - povodom privođenja ratnog komandanta takozvane Armije BiH. Zahtev je stigao u Bern, izručenje nije isključeno. Dostavljen dopis je datiran 3. februara 2014.

Srbija 14.06.2015 | 10:38
Srbija tražila hapšenje Nasera Orića!

To što je Sarajevo tražilo povlačenje Interpolove poternice za Naserom Orićem, potpuno je irelevatno pri njegovom hapšenju, poručili su u švajcarskom Federalnom birou za pravosuđe, koje je jedino relevantno u ovom slučaju, s obzirom na to da je bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici uhapšen na teritoriji ove zemlje.

Ukoliko ime određene osobe ne postoji na crvenoj poternici Interpola, to ne znači da je ono uklonjeno i iz policijske kartoteke određene zemlje - istakli su u pres-službi Interpola.

U sedištu ove institucije u Lionu naglašavaju da nisu sve poternice javne i da posle uklanjanja na zahtev određene zemlje, mogu da ostanu svedene za policijsku upotrebu.

U Interpolu dodaju da zbog toga samo Švajcarska ima odgovor na to na osnovu čega je reagovala.

A u Bernu ne ostavljaju dilemu. Šef službe za informisanje javnosti švajcarskog Federalnog biroa za pravosuđe Folko Gali, nedvosmisleno je poručio da to što je Generalni sekretarijat Interpola izbrisao poternicu iz svoje banke podataka posle intervencije vlasti BiH, ne znači da su isključena dalja hapšenja i izručenja.

Gali je naglasio da je Ministarstvo pravosuđa Srbije u petak direktno prosledilo švajcarskom Federalnom birou za pravosuđe zahtev za hapšenje Nasera Orića datiran 3. februara 2014, sa praktično identičnim sadržajem kao na poternici koju je objavio Interpol, potvrđujući time da se radi o validnom zahtevu.

Evropska konvencija za ekstradicije predviđa obavezu izručenja ukoliko su svi uslovi ispunjeni. Na osnovu opisa koji su vlasti Srbije dostavile u zahtevu za hapšenje, Federalni biro za pravosuđe je smatrao da, na bazi onoga za šta se tereti, izručenje nije apriori isključeno i zbog toga je naredio njegovo hapšenje. Federalni biro za pravosuđe će detaljno ispitati uslove za izručenje na osnovu formalnog zahteva koje srpske vlasti moraju da podnesu u roku od 18 dana - istakao je Gali.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pravda

14.06.2015 09:06

Treba da odgovara! Ako je nevin cega se boji? Mnoge su majke zakukale radi njega,dosao red i na njegovu! Svako doceka ono sto je zasluzio,dobro ili zlo! Boze pravde !

ODGOVORITE
Name

Kakva pravda?

15.06.2015 07:08

Njemu je vec sudjeno i proglasen je NIJE KRIV. Ne bi sudjenje u Srbiji bilo problem da je pravosudje objektivno, ali skontaj i sam/a. Oric je u srpskim ocima krvolocni ubica, sa ili bez dokaza, znaci presudjeno mu je unaprijed.

Name

_

14.06.2015 09:24

Samo doživotna.

ODGOVORITE
Name

Mali

14.06.2015 10:27

Ako bude izrucen u Srbiju onda se svjetska politika promjenila u prvcu istine i u korist Srbima

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.06.2015 11:24

Valjda će bar jedan Musliman dobiti kaznu koju zaslužuje (mislim koja je dozvoljena). Kada je Hag oslobdio ratnog zločinca koji je izlazio iz zaštićene zone i klao Srbe valjda Srbija neće. Neka se pitaju Srebreničani šta im je uradio ovaj monstrum i Alija koji je rekao ratnom načelniku opštine Srebrnica Ibranu Mustafiću da "odabere" žrtvuje 4000 Srebreničana kako bi iznudili NATO bombardovanje. Lijepo je to čovjek sve napisao u svojoj knjizi "Planirani haos" jer je bio zaprepašten šta je tražio od njega. Ima tu još dosta toga...

ODGOVORITE
Name

vrs

14.06.2015 11:54

Ima boga. Nek odgovara za svoja djela..... bravo Srbijo!!!!

ODGOVORITE