Србија тражила хапшење Насера Орића!

Швајцарски федерални биро за правосуђе - поводом привођења ратног команданта такозване Армије БиХ. Захтев је стигао у Берн, изручење није искључено. Достављен допис је датиран 3. фебруара 2014.

Србија 14.06.2015 | 10:38
Србија тражила хапшење Насера Орића!

То што је Сарајево тражило повлачење Интерполове потернице за Насером Орићем, потпуно је ирелеватно при његовом хапшењу, поручили су у швајцарском Федералном бироу за правосуђе, које је једино релевантно у овом случају, с обзиром на то да је бивши командант муслиманске војске у Сребреници ухапшен на територији ове земље.

Уколико име одређене особе не постоји на црвеној потерници Интерпола, то не значи да је оно уклоњено и из полицијске картотеке одређене земље - истакли су у прес-служби Интерпола.

У седишту ове институције у Лиону наглашавају да нису све потернице јавне и да после уклањања на захтев одређене земље, могу да остану сведене за полицијску употребу.

У Интерполу додају да због тога само Швајцарска има одговор на то на основу чега је реаговала.

А у Берну не остављају дилему. Шеф службе за информисање јавности швајцарског Федералног бироа за правосуђе Фолко Гали, недвосмислено је поручио да то што је Генерални секретаријат Интерпола избрисао потерницу из своје банке података после интервенције власти БиХ, не значи да су искључена даља хапшења и изручења.

Гали је нагласио да је Министарство правосуђа Србије у петак директно проследило швајцарском Федералном бироу за правосуђе захтев за хапшење Насера Орића датиран 3. фебруара 2014, са практично идентичним садржајем као на потерници коју је објавио Интерпол, потврђујући тиме да се ради о валидном захтеву.

Европска конвенција за екстрадиције предвиђа обавезу изручења уколико су сви услови испуњени. На основу описа који су власти Србије доставиле у захтеву за хапшење, Федерални биро за правосуђе је сматрао да, на бази онога за шта се терети, изручење није априори искључено и због тога је наредио његово хапшење. Федерални биро за правосуђе ће детаљно испитати услове за изручење на основу формалног захтева које српске власти морају да поднесу у року од 18 дана - истакао је Гали.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

правда

14.06.2015 09:06

Треба да одговара! Ако је невин цега се боји? Многе су мајке закукале ради њега,досао ред и на његову! Свако доцека оно сто је заслузио,добро или зло! Бозе правде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква правда?

15.06.2015 07:08

Њему је вец судјено и прогласен је НИЈЕ КРИВ. Не би судјење у Србији било проблем да је правосудје објективно, али сконтај и сам/а. Ориц је у српским оцима крволоцни убица, са или без доказа, знаци пресудјено му је унапријед.

Name

_

14.06.2015 09:24

Само доживотна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

14.06.2015 10:27

Ако буде изруцен у Србију онда се свјетска политика промјенила у првцу истине и у корист Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.06.2015 11:24

Ваљда ће бар један Муслиман добити казну коју заслужује (мислим која је дозвољена). Када је Хаг ослобдио ратног злочинца који је излазио из заштићене зоне и клао Србе ваљда Србија неће. Нека се питају Сребреничани шта им је урадио овај монструм и Алија који је рекао ратном начелнику општине Сребрница Ибрану Мустафићу да "одабере" жртвује 4000 Сребреничана како би изнудили НАТО бомбардовање. Лијепо је то човјек све написао у својој књизи "Планирани хаос" јер је био запрепаштен шта је тражио од њега. Има ту још доста тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

14.06.2015 11:54

Има бога. Нек одговара за своја дјела..... браво Србијо!!!!

ОДГОВОРИТЕ