Proces protiv Orića privesti kraju

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić pozdravio je hapšenje nekadašnjeg komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, ističući da bi u interesu pravde i pomirenja bilo dobro da se ovaj proces u Srbiji dovede do kraja.

Bosna i Hercegovina 11.06.2015 | 12:50
Proces protiv Orića privesti kraju

"Postoji mnogo materijalnih dokaza, izjava svjedoka i porodica žrtava koje traže procesuiranje Orića i konačno zadovoljenje pravde", rekao je Savčić.

On je podsjetio da je samo do januara 1993. godine evidentirano 1.300 ubijenih Srba u Podrinju, od Skelana do Zvornika, gdje je djelovala 28. divizija takozvane Armije BiH, čiji komandant je bio Orić.

Savčić je apelovao da se svi svjedoci bezbrojnih Orićevih zločina odazovu i da slobodno svjedoče, te kažu istinu o počinjenim zločinima nad Srbima u Podrinju.

On kaže da, ukoliko ne bi bila uvažena crvena Interpolova potjernica Srbije za Orićem, Srbija bi onda morala postaviti pitanje koliko je uopšte cijenjena u Evropi.

"Na velikom testu je ugled Srbije u Evropi kroz slučaj Orića. Ako se izvrši ekstradicija Orića Srbiji i ako Srbija pokrene proces i vodi ga u skladu sa svojim zakonodavstvom, onda je to u redu. U suprotnom će ovo biti vrlo ružna poruka Srbiji i Srbima", zaključio je Savčić.

Naser Orić uhapšen je juče u Bernu u Švajcarskoj po potjernici Srbije. Jedan od njegovih advokata Lejla Čović rekla je da je Orić uhapšen prema potjernici iz 2014. godine, koja je raspisana po nalogu Srbije.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

neutralno

11.06.2015 11:00

Zato sam da svi zlocinci budu kaznjeni ma ko on bio ali ne shvatam ako Srbija rat u Bosni predstavlja kao gradjanski rat i nije imala nista sa tim sukobon zasto Srbija pravi potjernicu i treba da sudi Oricu.

ODGOVORITE
Name

Realista

11.06.2015 11:09

Hahahhahahha, pa stvarno mislite da će biti izručen Srbiji? Možete ocijeniti ovaj komentar negativnim ali evo neka svako sam sjedne, razmisli i donese zaključak.

ODGOVORITE
Name

Nicifor

11.06.2015 11:50

Gospodine Mitrovicu, dali znate da iznad haskog suda koji je pod pokroviteljstvom UN nema viseg suda.Mitrovicu dali znas da se za jedan zlocin nemoze dva puta odgovarati.Na kraju dali vi znate da je to politicka ujdurma iz Beograda i na kraju nece biti nista.Tresla se gora rodio se mis.

ODGOVORITE
Name

Ja

11.06.2015 13:57

Nicifore,da li ti znas da je Haski Sud nakon sudjenja Oricu i ne samo Oricu svu dokumentaciju poslao u Srbiju,BiH,Hrvatsku i trazi da oni sude dalje.E ovo je jedno od tih sudjenja a bice ih mnogo vise dok se promijeni pol.klima.

Name

Pitanje

11.06.2015 12:13

Ima li ko da objasni ili da kaze nebitno sa koje strane, ako su ljudi ubijeni a ubijen ih je veliki bro, ko je ubijao? Pa nemoze se tek tako reci ubijeno 3, 10, 50, hiljada dvije itd... Neko ih morao ubiti. Pa zasto ako se svi kunu u svoje nacije ne kazu svjetla obraza: halo ubio sam ja, rodjak, prijatelj... Dajte da vise stane ovo ludilo

ODGOVORITE
Name

Djavolji advokat

11.06.2015 12:44

A zamislimo da sutra Albanija osnuje svoj sud za ratne zlocine - potpuno isto kao sto je to uradila Srbija. I ta Albanija sutra raspise potjernicu za generalom Diukovicem radi zlocina nad Albancima na Kosovu. Recimo radi Rudnice. Znaci na isti nacin kao sto Srbija raspisuje poternice za rat u drugoj drzavi [Bosni] za recimo Ganicem, Divjakom, Oricem,..i Albanija to radi

ODGOVORITE