Процес против Орића привести крају

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поздравио је хапшење некадашњег команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, истичући да би у интересу правде и помирења било добро да се овај процес у Србији доведе до краја.

Босна и Херцеговина 11.06.2015 | 12:50
Процес против Орића привести крају

"Постоји много материјалних доказа, изјава свједока и породица жртава које траже процесуирање Орића и коначно задовољење правде", рекао је Савчић.

Он је подсјетио да је само до јануара 1993. године евидентирано 1.300 убијених Срба у Подрињу, од Скелана до Зворника, гдје је дјеловала 28. дивизија такозване Армије БиХ, чији командант је био Орић.

Савчић је апеловао да се сви свједоци безбројних Орићевих злочина одазову и да слободно свједоче, те кажу истину о почињеним злочинима над Србима у Подрињу.

Он каже да, уколико не би била уважена црвена Интерполова потјерница Србије за Орићем, Србија би онда морала поставити питање колико је уопште цијењена у Европи.

"На великом тесту је углед Србије у Европи кроз случај Орића. Ако се изврши екстрадиција Орића Србији и ако Србија покрене процес и води га у складу са својим законодавством, онда је то у реду. У супротном ће ово бити врло ружна порука Србији и Србима", закључио је Савчић.

Насер Орић ухапшен је јуче у Берну у Швајцарској по потјерници Србије. Један од његових адвоката Лејла Човић рекла је да је Орић ухапшен према потјерници из 2014. године, која је расписана по налогу Србије.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

неутрално

11.06.2015 11:00

Зато сам да сви злоцинци буду казњени ма ко он био али не схватам ако Србија рат у Босни представља као градјански рат и није имала ниста са тим сукобон засто Србија прави потјерницу и треба да суди Орицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.06.2015 11:09

Хахаххахахха, па стварно мислите да ће бити изручен Србији? Можете оцијенити овај коментар негативним али ево нека свако сам сједне, размисли и донесе закључак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ницифор

11.06.2015 11:50

Господине Митровицу, дали знате да изнад хаског суда који је под покровитељством УН нема висег суда.Митровицу дали знас да се за један злоцин немозе два пута одговарати.На крају дали ви знате да је то политицка ујдурма из Београда и на крају неце бити ниста.Тресла се гора родио се мис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.06.2015 13:57

Ницифоре,да ли ти знас да је Хаски Суд након судјења Орицу и не само Орицу сву документацију послао у Србију,БиХ,Хрватску и трази да они суде даље.Е ово је једно од тих судјења а бице их много висе док се промијени пол.клима.

Name

Питање

11.06.2015 12:13

Има ли ко да објасни или да казе небитно са које стране, ако су људи убијени а убијен их је велики бро, ко је убијао? Па немозе се тек тако реци убијено 3, 10, 50, хиљада двије итд... Неко их морао убити. Па засто ако се сви куну у своје нације не казу свјетла образа: хало убио сам ја, родјак, пријатељ... Дајте да висе стане ово лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјавољи адвокат

11.06.2015 12:44

А замислимо да сутра Албанија оснује свој суд за ратне злоцине - потпуно исто као сто је то урадила Србија. И та Албанија сутра расписе потјерницу за генералом Диуковицем ради злоцина над Албанцима на Косову. Рецимо ради Руднице. Знаци на исти нацин као сто Србија расписује потернице за рат у другој дрзави [Босни] за рецимо Ганицем, Дивјаком, Орицем,..и Албанија то ради

ОДГОВОРИТЕ