Poljska: Predsjednik Parlamenta i ministri podnijeli ostavke

Poljski premijer Eva Kopač izjavila je danas da su ministar finansija, predsjednik Parlamenta Radek Sikorski i ministri za zdravlje i sport podnijeli ostavke.

Svijet 10.06.2015 | 19:56
Poljska: Predsjednik Parlamenta i ministri podnijeli ostavke

Ona je istakla da želi da vrati povjerenje birača u vladajuću stranku Građanska platforma, koja, gubi podršku, prema rezultatima posljednjih anketa, i to četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Kopačeva je navela da novi državni tužilac treba da riješi slučaj isticanja u javnost audio-snimaka privatnih razgovora službenika Vlade u dva restorana u Varšavi.

Poljsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o objavljivanju povjerljivih dokumenata o istrazi o ilegalnom prisluškivanju ministara.

Prisluškivanje ministara otkriveno je prošle godine i zbog toga je rekonstruisana Vlada, a ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku.

Nekoliko stotina stranica dokumenata o istrazi, uključujući i lične podatke, objavljeni su na privatnom profilu na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Portparol tužilaštva u Varšavi Przemislav Novak rekao je da je to slučaj nelegalnog objavljivanja povjerljivih informacija.

U skladu sa zakonom, dokumenta su bila dostupna osumnjičenima, tuženima i njihovim pravnim predstavnicima.

Komentari / 0

Ostavite komentar