UN: ISIL prodaje žene za kutiju cigareta

Borci ISIL-a prodaju otete tinejdžerke na pijaci gdje se trguje ljudima ponekad za jednu kutiju cigareta, navod UN.

Svijet 09.06.2015 | 22:50
UN: ISIL prodaje žene za kutiju cigareta

Borci grupe Islamska država Irak i Sirija prodaju otete tinejdžerke na pijaci gdje se trguje ljudima "ponekad tek za jednu kutiju cigareta", izjavila je u ponedjeljak specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ona je tokom aprila posjetila Irak i Siriju i od tada radi na akcionom planu za rješenje problema strašnog seksualnog nasilja koji provode pripadnici ISIL-a, prenijela je agencija AFP.

"To je rat koji se vodi preko tijela žena", rekla je Bangura, koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i djevojkama koje su pobjegle iz zarobljeništva sa područja pod kontrolom ISIL-a, sa lokalnim vjerskim i političkim liderima i prilikom posjete izbjeglicama u Turskoj, Libanu i Jordanu.

Borci ISIL-a organiziraju pijace sa robljem, na kojima trguju djevojkama otetim tokom novih ofanziva, ali zasad nema podataka o tome koliko ima djevojaka i žena koje pripadnici te grupe drže u zarobljeništvu, piše AJB.

"Oni kidnapuju i otimaju žene kad zauzmu neko područje, kako bi imali - ne želim to da nazovem svježim zalihama - ali tako dobijaju nove djevojke", istakla je Bangura.

Borci ISIL-a djevojke ponekad prodaju "za samo jednu kutiju cigareta", a ponekad za više stotina ili hiljadu dolara, rekla je izaslanica UN-a i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerki, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jezida, koji su meta napada ISIL-a.

"Neke od njih su otete, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju", rekla je Bangura i dodala da su djevojke zatim prisiljene da stoje pred grupom muškaraca koji procjenjuju "koliko one vrijede".

Otmica djevojaka je postala ključni dio strategije ISIL-a za regrutaciju stranih boraca, koji tokom posljednjih 18 mjeseci u rekordnim brojevima putuju u Irak i Siriju da bi se borili na strani te grupe.

"Oni tako privlače mlade muškarce, tako što im govore da ih u ISIL-u čekaju žene, djevice koje mogu da ožene. Strani borci čine okosnicu oružanih oružanih grupa ", rekla je Bangura.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Branko

09.06.2015 18:14

ISIS je projekat etno inženjera iz Vatikana. U svetu ni jedna teroristička organizacija( Čitaj: Privatna vojska npr.Black Water) ne sme da ubija ljude ako nema Licencu CIA. Sve te agencije Vatikana: Interpol, NATO, CIA, UN, EU, OEBS itd.., čine vatikansku piramidu zla. Preko tih agencija Vatikan ubija dnevno na stotine ljudi radi otimanja resursa. Sve te agencije su na sisi Vatikana i isplaćuju se iz sredstava od: ratova,drge, farmacije itd.., Vatikan diluje 97% droge po svetu.

ODGOVORITE
Name

Nije ni CIA crni djavo

09.06.2015 19:15

Meni su par puta pomogli i to ne zaboravljam. Ovdje se radi o privremenom braku po Serijatu. Cena je prema trzistu. Jedan cigar 1992. je kostao i po 20 DEM. Kutija mozda kosta par stotina dolara. Cigara nema, zena ima- mladih jer preko 45 je zabranjeno po Islamu, a i Arapi vide u takvim starice.

ODGOVORITE
Name

_

09.06.2015 20:08

I sve su trudne.

ODGOVORITE
Name

loli

09.06.2015 21:48

More li za duvan nesto, nisam smoto do kraja ??? Tragikomicna siuacija svuda po svijetu koju nam odavno pakuju konjoktadice sa Divljeg Zapada ! Dabogda se Kolumbo u grobu prevrtao !!!!!!!

ODGOVORITE
Name

hhaaa

10.06.2015 00:06

Probaganda ista Milošovićeva ili Smiljka Šagolja, pa oni imaju cigare na izvoz, a vecina i ne puši, kakva propaganda.

ODGOVORITE
Name

Sime

10.06.2015 06:07

Nema govora veoma napredna demokratska razmisljanja i potezi, pa ovi su gori od onih u srednjem vijeku .... hahahahhaha e ko ovo podrzava stvarno ga treba odmah u ludacku kosulju i baciti negdje u kakvo staro rudarsko okno!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

10.06.2015 09:19

I oni sebe nazivaju "sveti ratnici".Sta je tu sveto? To,slicno tome i jos gore, rade samo oni s one strane zakona a bore se kao za stvaranje neke drzave.Jadna li je ta drzava koju ovakvi stvaraju.

ODGOVORITE