Požar u Ukrajini ugrožava aerodrom

Požar, koji od ponedjeljka uveče bukti u skladištu nafte nedaleko od Kijeva, prijeti da ugrozi aerodrom koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Svijet 09.06.2015 | 17:10
Požar u Ukrajini ugrožava aerodrom

Kako je saopšteno iz ukrajinskog ministarstva odbrane, aerodrom se nalazi pod specijalnom pažnjom.
"Razmatramo mogućnost da vatra koja dolazi iz skladišta nafte stigne do aerodroma. Ministarstvo odbrane i kontrola leta rade sve da spriječe takav scenario. Sve specijalne službe su već na terenu", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Incident u skladištu nafte na dvadesetak kilometara od ukrajinske prijestonice počeo je u ponedjeljak uveče. U pokušaju da spriječi širenje vatre stradao je jedan radnik, a petorica su prevezena u bolnicu sa teškim opekotinama.

Prava drama uslijedila je u utorak ujutru, kada je vatra zahvatila skladište tečnog naftnog gasa koji je eksplodirao. Vatra je pred sobom gutala čak i vozila sigurnosnih službi, a tom prilikom su stradala najmanje četiri vatrogasca, dok se zasad ne zna broj povrijeđenih.

Stručnjak za zaštitu životne sredine Vladimir Borejko rekao je da je požar u skladištu nafte prava katastrofa.
"Ljude moramo evakuisati u radijusu od najmanje pet kilometara kako bismo spriječili da dođu pod uticaj toksičnih materija koje su u vazduhu. One mogu da izazovu ozbiljne probleme, plućne bolesti, čak i kancer", rekao je Borejko.

U skladištu je bilo oko 15.000 tona različitih naftnih derivata, a sumnja se da je inicijalni požar izazvao pokušaj krađe goriva ili prekršaji u sistemu bezbjednosti, donosi B92.

Odbacuje se mogućnost terorističkog napada

Šef odjeljenja za medije u kabinetu ukrajinskog predsjednika Svjatoslav Cegolko rekao je danas da je odbačena mogućnost da je veliki požar na stovarištu goriva kod Kijeva rezultat terorističkog napada.

"Policija bi trebalo da objavi razloge ove katastrofe u narednih nekoliko sati. Za sada, na osnovu dosadašnje istrage, nije potvrđena verzija o terorističkom napadu", rekao je on.

Požar je izbio na naftnom stovarištu "BRSM-Nafta" kasno sinoć nakon čega su uslijedile eksplozije cisterni sa gorivom, podsjeća "Sputnjik".

Prema posljednjim informacijama, požar je zahvatio 16 cisterni sa gorivom, od kojih svaka sadrži oko 900 kubnih metara goriva. Požar na jednoj cisterni ugašen je danas.

Ranije je javljeno da su poginula četiri vatrogasca, dok je 15 povrijeđeno.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

loli

09.06.2015 20:11

Sve ce to nama vjetar donijeti ! Neka gori to je ionako bilo spremno za tenkove. Ovako bice manje goriva pa morate gurati rucno ! Kvrc...kvrc...potrosenko !

ODGOVORITE