Пожар у Украјини угрожава аеродром

Пожар, који од понедјељка увече букти у складишту нафте недалеко од Кијева, пријети да угрози аеродром који се налази у непосредној близини.

Свијет 09.06.2015 | 17:10
Пожар у Украјини угрожава аеродром

Како је саопштено из украјинског министарства одбране, аеродром се налази под специјалном пажњом.
"Разматрамо могућност да ватра која долази из складишта нафте стигне до аеродрома. Министарство одбране и контрола лета раде све да спријече такав сценарио. Све специјалне службе су већ на терену", наведено је у саопштењу Министарства.

Инцидент у складишту нафте на двадесетак километара од украјинске пријестонице почео је у понедјељак увече. У покушају да спријечи ширење ватре страдао је један радник, а петорица су превезена у болницу са тешким опекотинама.

Права драма услиједила је у уторак ујутру, када је ватра захватила складиште течног нафтног гаса који је експлодирао. Ватра је пред собом гутала чак и возила сигурносних служби, а том приликом су страдала најмање четири ватрогасца, док се засад не зна број повријеђених.

Стручњак за заштиту животне средине Владимир Борејко рекао је да је пожар у складишту нафте права катастрофа.
"Људе морамо евакуисати у радијусу од најмање пет километара како бисмо спријечили да дођу под утицај токсичних материја које су у ваздуху. Оне могу да изазову озбиљне проблеме, плућне болести, чак и канцер", рекао је Борејко.

У складишту је било око 15.000 тона различитих нафтних деривата, а сумња се да је иницијални пожар изазвао покушај крађе горива или прекршаји у систему безбједности, доноси Б92.

Одбацује се могућност терористичког напада

Шеф одјељења за медије у кабинету украјинског предсједника Свјатослав Цеголко рекао је данас да је одбачена могућност да је велики пожар на стоваришту горива код Кијева резултат терористичког напада.

"Полиција би требало да објави разлоге ове катастрофе у наредних неколико сати. За сада, на основу досадашње истраге, није потврђена верзија о терористичком нападу", рекао је он.

Пожар је избио на нафтном стоваришту "БРСМ-Нафта" касно синоћ након чега су услиједиле експлозије цистерни са горивом, подсјећа "Спутњик".

Према посљедњим информацијама, пожар је захватио 16 цистерни са горивом, од којих свака садржи око 900 кубних метара горива. Пожар на једној цистерни угашен је данас.

Раније је јављено да су погинула четири ватрогасца, док је 15 повријеђено.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лоли

09.06.2015 20:11

Све це то нама вјетар донијети ! Нека гори то је ионако било спремно за тенкове. Овако бице мање горива па морате гурати руцно ! Кврц...кврц...потросенко !

ОДГОВОРИТЕ