Zvornik pamti hrabrog policajca Dragana

Od pogibije policajca Dragana Đurića, koga je u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila ubio Nermin Ibrić iz zvorničkog sela Kučić Kula, prošlo je gotovo mesec i po. U njegovoj porodici još ne mogu da poveruju da ga više nema.

Republika Srpska 08.06.2015 | 15:15
Zvornik pamti hrabrog policajca Dragana

Kuća porodice Đurić nalazi se u izbegličkom naselju Ulice. Kada smo ih posetili, mlađi Draganov brat Anđelko sa rodbinom i komšijama spremao je četrdesetodnevni pomen na zvorničkom groblju u Karakaju.

Sa puno emocija, ali i ponosa u glasu, Anđelko nam je rekao da se porodica Đurić doselila u Zvornik iz sela Željove u opštini Banovići.

- Stigli smo u Zvornik 1992. godine, nakon što nam je otac Nikola ubijen u neprijateljskim dejstvima, na početku rata u BiH, 20. juna. Dragan je jedno vreme bio na ratištu na Ozrenu, a u Zvornik je došao 1994. Odmah je počeo da radi kao policajac.

Anđelko dodaje da je porodica Đurić u novom naselju Ulice sagradila kuću u kojoj su, sve do tog kobnog aprilskog dana, živeli složno sa majkom Stanom. Dragan se nije ženio, ali je Anđelkove dve ćerke voleo i pazio kao da su mu rođene.

S obzirom na to da Anđelko nije imao stalni posao, Dragan je bio stub kuće u svakom pogledu.

- Živeli smo složno i o svemu se dogovarali. Bio je napredan, druželjubiv, vredan. Kroz osnovno i srednje školovanje imao je sve petice. Poslednji rat ga je omeo da dalje napreduje u školovanju i poslu - s puno ljubavi i pomešanih emocija priča Anđelko o svom bratu heroju, koji je časno i pošteno obavljao svoje policijske zadatke.

Majka Stana ima 75 godina. U ratu je izgubila muža, a u miru sina. Narušenog je zdravlja, sad pogotovu, tako da nismo želeli da je uznemiravamo pitanjima o najstarijem sinu Draganu.

Na svakom koraku u Zvorniku, među kolegama i pretpostavljenima, pogotovu u naselju Ulice, svi imaju samo reči hvale za pokojnog Dragana. Na samo stotinak metara od kuće Đurića zatekli smo Željka Gajića, ranjenog policajca. Sa suzama u očima ispričao nam je šta se dogodilo tog 27. aprila.

- Dragana sam poznavao čitavog života. Rođeni smo i odrasli u istom selu, družili se, provodili detinjstvo, igrali lopte. Više od dvadeset godina smo zajedno radili. Bio je divan čovek i kolega, na koga smo svi ponosni. Toga dana smo bili na redovnim dužnostima. Dragan nije imao šanse da preživi, jer se prvi našao na meti teroriste. Dan pre nesreće proveli smo čitav dan zajedno, razgovarali o životu i radu i ništa nije moglo slutiti na ono strašno što nas je čekalo - rekao nam je Gajić.

Željko je ranjen u nogu i obe ruke. Oporavlja se, ali ostaju tragovi na duši zbog gubitka druga.

POSTHUMNO ODLIKOVANjE

Dragan Đurić je živeo i položio život za Republiku Srpsku. Povodom Dana opštine - 21. maja, posthumno je odlikovan Poveljom grada Zvornika. Priznanje je od načelnika opštine Zorana Stevanovića primio njegov brat Anđelko sa ćerkama.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

snouden

08.06.2015 15:15

Saucesce porodici i pohvale cestitom neduznom covjeku.Nazalost mnogi pripadnici mupa koji su dali svoje zivote za otadzbinu su zaboravljeni da bi sad neki poltroni sjedili tamo i izivljavali se.Lukacu sakom o sto imo si mu.a kad je trebalo nedaj poltronim i ljigavcima da ti se uvuku pod kozu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.06.2015 10:40

Dajte ulicu čovjeku ili naziv ustanove!

ODGOVORITE