Posjetiti čudna mjesta na planeti

Mnogo je fascinantnih mesta na našoj planeti koja posećuje veoma malo ljudi.

Putovanja 08.06.2015 | 10:02
Posjetiti čudna mjesta na planeti

Na našoj planeti postoje mnogi neverovatni prizori, ali malo je onih koji su spremni da ih vide. Novac nije uvek razlog, već činjenica da u okolini neobičnih mesta nema udobnih hotela i svega ostalog što očekuje prosečan turista.

Balonom na Severni pol - Veoma mali broj turista želi da ode do Severnog pola. Putovanja ka najsevernijoj tački u junu i julu - koštaju 20.000 evra po osobi.

Paket-aranžman obuhvata transfer do nuklearnog ledolomca “Pedeset godina od pobede”, na kojem je obezbeđen luksuzan smeštaj. O hrani brinu tri francuska šefa kuhinje. Na izlete do Severnog pola ide se helikopterom ili “zodijakom”. Putnici mogu i da u skafanderu zarone u ledenu vodu Severnog pola, kao i da ga prelete u balonu.

Vozom pored Duginih planina - Kina je ogromna zemlja i krije nezamislive prirodne lepote. Dugine planine izgledaju kao da su ih crtala deca, ali to su nataloženi slojevi sedimentnih peščara. Ove planine se nalaze u geološkom parku Zangje Danksija, a mogu se videti sa četiri vidikovca. Turističke ture ne postoje, a do planina se stiže vozom do gradića Lanzou.

Motorom u Patagoniju - Tačno 21 dan traje tura motorima po Argentini čiji je glavni cilj - Patagonija. Prolazi se kroz nacionalne parkove, hacijende, a feribotom se prelazi i Magelanov moreuz. U nastavku se ide preko Ognjene zemlje i Panameričkog auto-puta (poput “Top gira”), sve do Ušaije - “nezvaničnog kraja sveta”. Oko 6.000 evra košta ova tura sa BMV motorom i 20 noćenja.

Gliserom do šljašteće pećine - Selo Hobita nije puka scenografija iz filma već zaista postoji, i to na Novom Zelandu. I ostali prizori iz trilogije “Gospodar prstena” mogu se videti u ovoj zemlji, ali najveći spektakl je svetlucajuća pećina. Ovaj veličanstven prizor je bioluminiscencija koju stvaraju bakterije i ostali živi organizmi u mraku. Do pećine Vaitomo stiže se iz Oklanda za 300 evra.

Autobus za Vrata pakla - Darvaca je poznatija pod imenom Vrata pakla, a nalazi se u Turkmenistanu. Reč je o krateru (s gasom) u kojem od 1971. godine gori vatra. U krater ne može da se uđe, ali može da se dođe do ivice i, kako mnogi veruju, vidi jezgro Zemlje. Vrata pakla se nalaze 270 km od prestonice Ašgabat, odakle se organizuje prevoz autobusima.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar