Zašto je publika na Roland Garosu zla?

Postoji samo jedna kategorija navijača koja je gora od Francuza, to su Parižani, rečenica je koju je 2009. godine izgovorio Toni Nadal, stric španskog teniskog asa Rafaela Nadala, a za koju francuski mediji danas pokušavaju ustanoviti je li tačna.

Svijet 07.06.2015 | 15:29
Zašto je publika na Roland Garosu zla?

 

Povremeno nedisciplinovana, čak nesportska, povremeno nezainteresovana, publika Roland Garrosa nikada nije bila toliko napadana kao ove godine, navodi televizija France TV u prilogu pod naslovom "Roland Garros: Zašto je publika tako zla?".

Zviždanje, tuče na tribinama, odsustvo podrške ili prazne stolice tokom polufinalnih mečeva: od početka turnira, pariska publika ne prestaje izazivati kontroverze, a za dvojicu francuskih tenisača, Juliena Beneteaua i Henrija LeContea, nema dvojbe: to ponašanje je "skandalozno", "prava sramota".

Kada nekom od tenisera zapadne da igra protiv nekog od lokalnih igrača, bolje mu je da se dobro psihički pripremi, komentiriše France TV. Svaki gest nervoze odmah se tumači kao izraz neprijateljstva i izaziva bijes publike. Čak je i Amerikanac John Isner, koji slovi kao uzor po pitanju fair-playa, uspio 2012. na Chartieu prizvati "munje" Parižana.

Ove sezone, "crna ovca" Roland Garrosa je Stanislas Wawrinka. Već izviždan na Lenglenu prije meča sa Gillesom Simonom, Švicarac je ponovo u petak bio na meti lokalne netrpeljivosti na centralnom terenu nakon pobjede nad Tsongom.

Za vrijeme meča, neko se glasno nasmijao Stanu zbog dresa: "Jo, nemoj zaboraviti da igra u pidžami!".

"Nevjerovatno je što se događa. Francuska publika koja zviždi Wawrinki, to je sramota! Sramota! Žao mi je, ali publika na Chartieu je nesposobna prepoznati snagu prvaka. Nakon meča koji je odigrao, to je skandal", komentirao je Benneteau.

"Jedan dio publike ne zna prepoznati Wawrinkinu fantastičnu pobjedu. Počeli su mu zviždati iako ništa nikome nije učinio. Tip nas je pobijedio u Davis kupu jer je jednostavno bio bolji. Nikad nije ništa rekao protiv Francuske, protiv nas, publike ili igrača. Igrao je skoro četiri sata protiv najboljeg francuskog tenisera. Bilo je 15.000 ljudi protiv njega, a on nije rekao niti jednu jedinu riječ tokom cijelog meča. Njegovo ponašanje je bilo besprijekorno. Naša publika nema nikakvu sportsku kulturu", zaključio je on.

"Sram me je, to je sramota", ističe LeConte, navodeći da publika čak nije podržavala ni Tsongu.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

neko iz mase

07.06.2015 15:17

Ma ne vole oni wavrikin short...

ODGOVORITE