Šešelj do Haga u kućnom pritvoru?

Država će pokušati da odloži izručenje lidera SRS zbog njegove teške bolesti. Procedura prema optuženiku takva kao da prvi put ide u Sheveningen.

Srbija 27.05.2015 | 22:51
Šešelj do Haga u kućnom pritvoru?

VOJISLAV Šešelj bi do eventualnog izručenja Haškom tribunalu mogao da bude u kućnom pritvoru, a država će za to vreme pokušati da zbog teško narušenog zdravlja optuženika, odloži njegov put u Sheveningen.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, to je moguć redosled poteza posle iznenadne odluke Žalbenog veća Tribunala da zahteva od srpske vlade hapšenje i izručenje lidera radikala (rok istekao juče).

Prema našim informacijama, država će se prema optuženiku odnositi kao da prvi put ide u Hag. To znači da je neophodno da se sasluša u prethodnom postupku, kao i da mu se, eventualno, izrekne mera pritvora u Srbiji, dok se ne završi proces ekstradicije. Zbog bolesti i neophodne hemoterapije koju je počeo da prima, izvesnije je da će mu biti određena mera kućnog pritvora.

Istovremeno, Vlada će obavestiti Tribunal o Šešeljevom teškom zdravstvenom stanju i zatražiće od njih zvanično obrazloženje - šta se to promenilo pa je optuženik naprasno ozdravio otkako su ga pustili da čeka presudu sa slobode.

Ipak, Žalbeno veće Tribunala koje traži hapšenje i izručenje, u dopisu Ministarstvu pravde Srbije navodi da Šešeljevo zdravstveno stanje ne može da spreči njegov povratak u ćeliju.

Očekuje se da u narednim danima pravni zastupnici vođe SRS podnesu žalbu na odluku o izručenju, kojom bi takođe moglo da se dodatno "kupi vreme".

Na pitanje "Novosti" šta će se dogoditi ukoliko se Šešelj u skorije vreme ne pojavi u Hagu, u informativnoj službi Tribunala nam je rečeno da "nemaju komentar":

- Još uvek očekujemo odluku Žalbenog veća. Čim budemo imali nove informacije za javnost, odmah ćemo vam ih proslediti.

Dok čeka da se ponovo odmrsi "haško klupko", Šešelj će se danas pojaviti u Višem sudu u Beogradu, na suđenju zameniku predsednika SRS Nemanji Šaroviću, zbog paljenja zastave SAD u novembru 2012. godine.

Šešelj najavljuje pravnu borbu protiv izručenja, a ukoliko dođe do hapšenja ponavlja da će "morati da ga nose na aerodrom":

- Boravkom 12 godina u pritvoru, bez prvostepene presude, ugroženo je moje pravo na suđenje u razumnom roku. Da nisam bio u pritvoru, da sam se branio sa slobode, opet je prekršeno to moje pravo. Ne planiram da svoju bolest iznosim kao argument u svoju korist jer se nigde ne osećam tako dobro kao u sudnici.

Advokat Toma Fila smatra da bi država, dok je Šešelj u Srbiji, trebalo da izvrši diplomatski pritisak da se od izručenja odustane:

- Bilo bi dobro da šef diplomatije Dačić i premijer Vučić prilikom poseta SAD pokušaju da izdejstvuju ostanak lidera radikala. Očekujem i da Šešelj uloži žalbu. Važno je da se kupi vreme dok država ne proba da promeni odluku. Ne isključujem i mogućnost da mu se za to vreme odredi kućni pritvor - pojasnio je za "Novosti" čuveni advokat.


BRAMERC KVARI IZVEŠTAJ?

KAKO saznajemo, nije isključeno da haški tužilac Serž Bramerc negativno intonira izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom ukoliko Šešelj ne bude izručen u narednim danima.

Ministar pravde Nikola Selaković obavestio je Bramerca, koji je juče završio posetu Beogradu, da je zahtev Žalbenog veća za povratak Šešelja u pritvorsku jedinicu, zvanično stigao u Ministarstvo pravde.

Selaković je istakao da će Vlada Srbije postupiti u skladu sa domaćim zakonima i principima međunarodnog prava.

(Večernje novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mi Srbi

27.05.2015 14:08

Sta smo mi Srbi sebi dozvolili da rade sa nasim ljudima i da ih sami moramo isporucivati.Zato sve smo sami mi krivi jer smo nejedinstveni i prece su nam fotelje od nasih osudjenika u Hagu.Pozdrav za dr Seselja.

ODGOVORITE
Name

nada

27.05.2015 14:33

Samo nam je ostala nada da nam Seselj dovede pravdu nad nepravdom.Da zaustavi ove pohlepne i boledne umove.Ne daj se gospodine Seselju.Samo posteno drzi se obocnh ljudi.

ODGOVORITE
Name

Lol

27.05.2015 17:34

Seselj vam moze donijet samo NATO bombardere nad Banjalukom i Beogradom.

Name

aron

27.05.2015 22:24

samo je bolestan kad treba za Hag. a kad drzi mitinge po beogradu i derese nije bolestan voditega odma

ODGOVORITE