Шешељ до Хага у кућном притвору?

Држава ће покушати да одложи изручење лидера СРС због његове тешке болести. Процедура према оптуженику таква као да први пут иде у Схевенинген.

Србија 27.05.2015 | 22:51
Шешељ до Хага у кућном притвору?

ВОЈИСЛАВ Шешељ би до евентуалног изручења Хашком трибуналу могао да буде у кућном притвору, а држава ће за то време покушати да због тешко нарушеног здравља оптуженика, одложи његов пут у Схевенинген.

Како "Новости" незванично сазнају, то је могућ редослед потеза после изненадне одлуке Жалбеног већа Трибунала да захтева од српске владе хапшење и изручење лидера радикала (рок истекао јуче).

Према нашим информацијама, држава ће се према оптуженику односити као да први пут иде у Хаг. То значи да је неопходно да се саслуша у претходном поступку, као и да му се, евентуално, изрекне мера притвора у Србији, док се не заврши процес екстрадиције. Због болести и неопходне хемотерапије коју је почео да прима, извесније је да ће му бити одређена мера кућног притвора.

Истовремено, Влада ће обавестити Трибунал о Шешељевом тешком здравственом стању и затражиће од њих званично образложење - шта се то променило па је оптуженик напрасно оздравио откако су га пустили да чека пресуду са слободе.

Ипак, Жалбено веће Трибунала које тражи хапшење и изручење, у допису Министарству правде Србије наводи да Шешељево здравствено стање не може да спречи његов повратак у ћелију.

Очекује се да у наредним данима правни заступници вође СРС поднесу жалбу на одлуку о изручењу, којом би такође могло да се додатно "купи време".

На питање "Новости" шта ће се догодити уколико се Шешељ у скорије време не појави у Хагу, у информативној служби Трибунала нам је речено да "немају коментар":

- Још увек очекујемо одлуку Жалбеног већа. Чим будемо имали нове информације за јавност, одмах ћемо вам их проследити.

Док чека да се поново одмрси "хашко клупко", Шешељ ће се данас појавити у Вишем суду у Београду, на суђењу заменику председника СРС Немањи Шаровићу, због паљења заставе САД у новембру 2012. године.

Шешељ најављује правну борбу против изручења, а уколико дође до хапшења понавља да ће "морати да га носе на аеродром":

- Боравком 12 година у притвору, без првостепене пресуде, угрожено је моје право на суђење у разумном року. Да нисам био у притвору, да сам се бранио са слободе, опет је прекршено то моје право. Не планирам да своју болест износим као аргумент у своју корист јер се нигде не осећам тако добро као у судници.

Адвокат Тома Фила сматра да би држава, док је Шешељ у Србији, требало да изврши дипломатски притисак да се од изручења одустане:

- Било би добро да шеф дипломатије Дачић и премијер Вучић приликом посета САД покушају да издејствују останак лидера радикала. Очекујем и да Шешељ уложи жалбу. Важно је да се купи време док држава не проба да промени одлуку. Не искључујем и могућност да му се за то време одреди кућни притвор - појаснио је за "Новости" чувени адвокат.


БРАМЕРЦ КВАРИ ИЗВЕШТАЈ?

КАКО сазнајемо, није искључено да хашки тужилац Серж Брамерц негативно интонира извештај о сарадњи Србије са Трибуналом уколико Шешељ не буде изручен у наредним данима.

Министар правде Никола Селаковић обавестио је Брамерца, који је јуче завршио посету Београду, да је захтев Жалбеног већа за повратак Шешеља у притворску јединицу, званично стигао у Министарство правде.

Селаковић је истакао да ће Влада Србије поступити у складу са домаћим законима и принципима међународног права.

(Вечерње новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ми Срби

27.05.2015 14:08

Ста смо ми Срби себи дозволили да раде са насим људима и да их сами морамо испоруцивати.Зато све смо сами ми криви јер смо нејединствени и преце су нам фотеље од насих осудјеника у Хагу.Поздрав за др Сесеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

27.05.2015 14:33

Само нам је остала нада да нам Сесељ доведе правду над неправдом.Да заустави ове похлепне и боледне умове.Не дај се господине Сесељу.Само постено дрзи се обоцнх људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лол

27.05.2015 17:34

Сесељ вам мозе донијет само НАТО бомбардере над Бањалуком и Београдом.

Name

арон

27.05.2015 22:24

само је болестан кад треба за Хаг. а кад дрзи митинге по београду и дересе није болестан водитега одма

ОДГОВОРИТЕ