Šta sprema Šešelj?!

Ako Vlada Srbije postupi po nalogu Haškog tribunala Vojislav Šešelj će u sledeća dva dana biti uhapšen i avionom poslat u Hag.

Srbija 24.05.2015 | 14:07
Šta sprema Šešelj?!

Sam Šešelj je pre dva dana saopštio da je žalbeno veće tribunala donelo odluku da se najkasnije do 26. maja mora vratiti u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu, ali da on to neće dobrovoljno učiniti.

- Neću bežati, ali moraće me hapsiti. Kako, to pitajte premijera Vučića i predsednika Nikolića - izjavio je Šešelj i podsetio da po srbijanskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom procedura izručenja traje najmanje 14 dana.

Premijer Vučić je ranije izjavio da Šešelj nije džak koji će Srbija uzimati i vraćati kako se kome prohte, već građanin Srbije i da će država u ovom slučaju voditi računa ne samo o svojim zakonskim obavezama, nego i o zdravstvenom stanju predsednika SRS.

Četiri scenarija

U Batajnici, oko Šešeljeve kuće juče je bilo mirno, ne primećuje se ništa neuobičajeno. U kuću dolaze i odlaze samo članovi njegove porodice i telohranitelji. Na društvenim mrežama Šešeljeve pristalice pozivaju svoje istomišljenike da spreče njegovo hapšenje.


Pravi dramu

Funkcioner SRS s kojim smo razgovarali kaže da niko pametan ne može podržati povratak Šešelja u Hag, gde je 12 godina proveo u pritvoru bez presude, ali to je jedna strana priče.

Druga je da njegovo ponašanje ukazuju na to da je lider radikala znao da će se pojaviti zahtev za njegov povratak u Ševeningen, „bez obzira na to da li taj dogovor podrazumeva njegov odlazak u Hag ili samo još jedno talasanje radi povećanja rejtinga".

- Nema nikog u stranci ko nije zapanjen činjenicom da Šešelj za pola godine nije sazvao nijednu sednicu predsedničkog kolegijuma, niti Centralne otadžbinske uprave, da bi pre mesec dana iznebuha zakazao kongres stranke. Znate za kada? Za 30. maj. Sad i mi, njegovi najbliži saradnici, među sobom komentarišemo da je tempirao da se održavanje kongresa poklopi sa rokom za njegovo izručenje, sa očiglednom namerom da napravi što veću dramu - ističe naš sagovornik.

- Zovu iz stranačkih odbora u unutrašnjosti, pitaju da li treba da dovode ljude, ali mi svima govorimo da za to nema potrebe, da ostanu mirni i nastave pripreme za deveti kongres SRS koji bi trebalo da bude održan u subotu - kaže za naš list izvor iz sedišta SRS u Zemunu.

Vest da se Šešelj mora vratiti u Hag ponovo je pokrenula nagađanja i komentare u beogradskim medijima o tome zbog čega je tribunal doneo takvu odluku. Odgovori se mogu grupisati u nekoliko verzija.

Prva je da je odluka čisto pravne prirode, izazvana Šešeljevim izjavama da se on neće vraćati u Hag. Možda i činjenicom da se on uopšte ne ponaša kao bolestan čovek, pa u tribunalu žele da provere njegovo zdravstveno stanje, nakon čega će biti doneta odluka da li će predsednik SRS presudu, koja se očekuje ove godine, sačekati u pritvoru ili će mu biti dozvoljeno da se ponovo vrati u Srbiju.

Druga je da zapadni centri moći očekuju da se Šešelj suprotstavi hapšenju i žele da ovim nalogom sudskog veća Haškog tribunala destabilizuju političku situaciju u Srbiji i uoči Vučićeve posete SAD na njega izvrše pritisak da prihvati zahteve koji mu budu postavljeni u Vašingtonu. Među kojima će prvi svakako biti napuštanje spoljne politike neutralnosti, posebno u odnosu na Rusiju i krizu u Ukrajini.

Treća verzija je da Šešelj nema nikakve metastaze kancera i da su tu priču izmislili i spinovali Šešelj i tribunal, da bi se zdravstvenim problemima zamaskirali stvarni razlozi njegovog puštanja na slobodu.

Tajni dogovor

Najčešće se pominju dva razloga. Prvi je da su u tribunalu, Vašingtonu i Briselu procenili da je daljnje zadržavanje Šešelja u pritvoru neodrživo. Drugi je da Šešelj ima dogovor sa Zapadom da u zamenu za slobodu ruši vlast i destabilizuje političku situaciju u Srbiji. Po ovoj verziji, nakon određenog boravka u Hagu on će ponovo biti pušten da se vrati u Srbiju, sada sa još većim oreolom pobednika i mučenika, nego u novembru, što će dodatno povećati broj njegovih pristalica.

Zagovornici ove teorije ističu da je moguće da Šešelj uopšte neće biti vraćen u Hag, već da je ovo samo dizanje prašine, da bi se prikrila činjenica da on ni sedam meseci nakon dolaska u Srbiju praktično nije počeo sa ozbiljnim lečenjem, pre svega sa hemoterapijom.

Četvrta verzija je da između Šešelja i Haškog tribunala postoji dogovor u vezi s njegovim povratkom u Hag, da lider radikala odavno zna da se 26. maja mora vratiti u pritvor, a da je sve ovo što je u međuvremenu radio samo predstava za javnost, njegov pokušaj da po svaku cenu bude u centru pažnje i stekne što veću popularnost.

Zanimljivo je da i sve više pristalica SRS veruje da Šešelj ima nekakav dogovor sa Hagom i da manipuliše ne samo sa javnošću već i sa svojim najbližim saradnicima. Kako saznajemo, čak i visoki funkcioneri SRS zbunjeni su ponašanjem svog predsednika. I radikale najviše čudi činjenica da Šešelj još nije počeo sa ozbiljnim lečenjem, koje je uobičajeno kod pacijenata obolelih od najtežih malignih bolesti.

Izvor: Press

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

y

24.05.2015 12:08

Kofere u Hag.

ODGOVORITE
Name

Šta znači to kofere u Hag

24.05.2015 12:22

Pitanje za ovog.

ODGOVORITE
Name

djole

24.05.2015 12:32

Ako mu nisu nista mogli 12 Godina, onda je sad sramota da ga hoce opet vratiti.Mislim da ih je bas Ponizio.

ODGOVORITE
Name

Y

24.05.2015 13:36

Naslov glasi:Sta sprema Seselj?Kofere u Hag.

ODGOVORITE
Name

vuk

24.05.2015 20:58

Ne daj se Vojo, dodji na Romaniju, garda te tvoja ceka.