Шта спрема Шешељ?!

Ако Влада Србије поступи по налогу Хашког трибунала Војислав Шешељ ће у следећа два дана бити ухапшен и авионом послат у Хаг.

Србија 24.05.2015 | 14:07
Шта спрема Шешељ?!

Сам Шешељ је пре два дана саопштио да је жалбено веће трибунала донело одлуку да се најкасније до 26. маја мора вратити у притворску јединицу у Шевенингену, али да он то неће добровољно учинити.

- Нећу бежати, али мораће ме хапсити. Како, то питајте премијера Вучића и председника Николића - изјавио је Шешељ и подсетио да по србијанском Закону о сарадњи са Хашким трибуналом процедура изручења траје најмање 14 дана.

Премијер Вучић је раније изјавио да Шешељ није џак који ће Србија узимати и враћати како се коме прохте, већ грађанин Србије и да ће држава у овом случају водити рачуна не само о својим законским обавезама, него и о здравственом стању председника СРС.

Четири сценарија

У Батајници, око Шешељеве куће јуче је било мирно, не примећује се ништа неуобичајено. У кућу долазе и одлазе само чланови његове породице и телохранитељи. На друштвеним мрежама Шешељеве присталице позивају своје истомишљенике да спрече његово хапшење.


Прави драму

Функционер СРС с којим смо разговарали каже да нико паметан не може подржати повратак Шешеља у Хаг, где је 12 година провео у притвору без пресуде, али то је једна страна приче.

Друга је да његово понашање указују на то да је лидер радикала знао да ће се појавити захтев за његов повратак у Шевенинген, „без обзира на то да ли тај договор подразумева његов одлазак у Хаг или само још једно таласање ради повећања рејтинга".

- Нема никог у странци ко није запањен чињеницом да Шешељ за пола године није сазвао ниједну седницу председничког колегијума, нити Централне отаџбинске управе, да би пре месец дана изнебуха заказао конгрес странке. Знате за када? За 30. мај. Сад и ми, његови најближи сарадници, међу собом коментаришемо да је темпирао да се одржавање конгреса поклопи са роком за његово изручење, са очигледном намером да направи што већу драму - истиче наш саговорник.

- Зову из страначких одбора у унутрашњости, питају да ли треба да доводе људе, али ми свима говоримо да за то нема потребе, да остану мирни и наставе припреме за девети конгрес СРС који би требало да буде одржан у суботу - каже за наш лист извор из седишта СРС у Земуну.

Вест да се Шешељ мора вратити у Хаг поново је покренула нагађања и коментаре у београдским медијима о томе због чега је трибунал донео такву одлуку. Одговори се могу груписати у неколико верзија.

Прва је да је одлука чисто правне природе, изазвана Шешељевим изјавама да се он неће враћати у Хаг. Можда и чињеницом да се он уопште не понаша као болестан човек, па у трибуналу желе да провере његово здравствено стање, након чега ће бити донета одлука да ли ће председник СРС пресуду, која се очекује ове године, сачекати у притвору или ће му бити дозвољено да се поново врати у Србију.

Друга је да западни центри моћи очекују да се Шешељ супротстави хапшењу и желе да овим налогом судског већа Хашког трибунала дестабилизују политичку ситуацију у Србији и уочи Вучићеве посете САД на њега изврше притисак да прихвати захтеве који му буду постављени у Вашингтону. Међу којима ће први свакако бити напуштање спољне политике неутралности, посебно у односу на Русију и кризу у Украјини.

Трећа верзија је да Шешељ нема никакве метастазе канцера и да су ту причу измислили и спиновали Шешељ и трибунал, да би се здравственим проблемима замаскирали стварни разлози његовог пуштања на слободу.

Тајни договор

Најчешће се помињу два разлога. Први је да су у трибуналу, Вашингтону и Бриселу проценили да је даљње задржавање Шешеља у притвору неодрживо. Други је да Шешељ има договор са Западом да у замену за слободу руши власт и дестабилизује политичку ситуацију у Србији. По овој верзији, након одређеног боравка у Хагу он ће поново бити пуштен да се врати у Србију, сада са још већим ореолом победника и мученика, него у новембру, што ће додатно повећати број његових присталица.

Заговорници ове теорије истичу да је могуће да Шешељ уопште неће бити враћен у Хаг, већ да је ово само дизање прашине, да би се прикрила чињеница да он ни седам месеци након доласка у Србију практично није почео са озбиљним лечењем, пре свега са хемотерапијом.

Четврта верзија је да између Шешеља и Хашког трибунала постоји договор у вези с његовим повратком у Хаг, да лидер радикала одавно зна да се 26. маја мора вратити у притвор, а да је све ово што је у међувремену радио само представа за јавност, његов покушај да по сваку цену буде у центру пажње и стекне што већу популарност.

Занимљиво је да и све више присталица СРС верује да Шешељ има некакав договор са Хагом и да манипулише не само са јавношћу већ и са својим најближим сарадницима. Како сазнајемо, чак и високи функционери СРС збуњени су понашањем свог председника. И радикале највише чуди чињеница да Шешељ још није почео са озбиљним лечењем, које је уобичајено код пацијената оболелих од најтежих малигних болести.

Извор: Пресс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

y

24.05.2015 12:08

Кофере у Хаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта значи то кофере у Хаг

24.05.2015 12:22

Питање за овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле

24.05.2015 12:32

Ако му нису ниста могли 12 Година, онда је сад срамота да га хоце опет вратити.Мислим да их је бас Понизио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

24.05.2015 13:36

Наслов гласи:Ста спрема Сесељ?Кофере у Хаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

24.05.2015 20:58

Не дај се Војо, додји на Романију, гарда те твоја цека.