PL BiH: Sarajevu se smiješi titula!

U pretposljednjem kolu Sarajevo je stiglo do ubjedljive pobjede u Vitezu 3:0, pa će tako u duelu 30. kola protiv Slobode na "Koševu" tražiti tri boda, koja bi mu značila titulu. Željo minimalcem protiv Travnika zadržao kakvu-takvu šansu.

Fudbal 23.05.2015 | 22:20
PL BiH: Sarajevu se smiješi titula!

Kolo prije kraja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine još nije poznato ko će biti šampion, a koje će ekipe napustiti društvo najboljih.
Najbliži tituli su fudbaleri Sarajeva, koji su se u 29. kolu prošetali kroz Vitez i stigli nadomak pobjedničkog slavlja na kraju sezone. Za to im je potreban trijumf u posljednjem kolu protiv Slobode, na "Koševu", koje će sigurno za ovaj meč biti krcato.

Sjajan gol iz slobodnog udarca sredinom prvog poluvremena postigao je Krste Velskoski i obradovao blizu 2.000 navijača Sarajeva u Vitezu. U prvom dijelu bordo tim bio je mnogo bolji, dva puta pogodio okvir gola, ali je na odmor otišao samo sa golom prednosti.

U 68. minutu Bojan Puzigaća srušen je u šesnaestercu domaćih, sudija Dragan Skakić bez oklijevanja je pokazao na 11 metara, a isti igrač nad kojim je napravljen prekršaj preuzeo je odgovornost i pogodio za 0:2. Tačku na "i" nakon veoma lijepe akcije stavio je Amer Bekić u posljednjem minutu susreta - 0:3.

Željezničar je na "Grbavici" do minimalnog trijumfa protiv Travnika stigao golom Jasmina Bogdanovića na samom otvaranju meča. Do kraja susreta nije više bilo pogodaka, pa su sarajevski plavi zadržali kakve-takve šanse da se na kraju mogu radovati titulu. Tim Milomira Odovića u posljednjem kolu gostuje u Zenici ekipi Čelika.
Zrinjski je relativno lako stigao do bodova protiv Olimpika. Mrežu Sarajlija načeo je Stevo Nikolić u 19. minutu, da bi Ognjen Todorović u 39. minutu postavio konaćnih 2:0.

U Banjaluci je viđen veliki preokret. Drina je povela protiv Borca sjajnim golom Aleksandra Vasića sa ruba šesnaesterca, a problem za Banjalučane, osim primljenog gola, bilo i isključenje Nebojše Runića u 38. minutu. Tim Vlade Jagodića u nastavku meča igrao je sa deset igrača, ali to mu nije smetalo da postigne dva boda i osvoji kompletan plijen. Sa igračem manje, Borac je prvo uspio doći do izjednačenja preko Joce Stokića u 57. minutu, a u sudijskoj nadoknadi vremena crveno-plavi preko Fedora Predragovića stigli su do pobjede.

Borba za opstanak biće izuzetno zanimljiva u posljednjih 90 minuta.

Na meču u Ugljeviku bilo je mnogo uzbuđenja. Anel Dedić već u petom minutu postigao je gol za Čelik, da bi najbolji igrač Radnika Marko Obradović trinaest minuta kasnije izjednačio na 1:1. Dedić je u 57. minutu svojim drugim golom ponovo obradovao Zeničane, ali je Radnik do veoma bitnog boda u 84. minutu preko Mladena Žižovića, koji je uspješno realizovao najstrožu kaznu.

Za samo tri minuta, Zvijezda iz Gradačca postigla je dva pogotka protiv Veleža i tako najavila da se neće predati u borbi za opstanak dok postoji teoretska šansa. Strijelci su bili Ermin Gadžo u 15. i Sekuba Diata u 17. minutu. Senegalski internacionalac u 70. minutu i definitivno je riješio pitanje pobjednika u ovom meču. Mirza Ćemalović u 74. minutu postigao je utješni gol za Mostarce.

Uspješno je započeo meč za goste u Tuzli. Mladost je na "Tušnju" protiv Slobode vodila 2:0 autogolom Harisa Mehmedagića i Dragiše Komarčevića, ali je Sloboda stigla do potpunog preokreta. Prvo je Damir Mehidić smanjio na 1:2, a iskusni Mersudin Ahmetović sa dva pogotka u šest minuta donio je prednost Tuzlacima. Slobodin junak nakon dva postignuta gola zaradio je crveni karton i ostavio svoje saigrače na cjedilu do kraja susreta. Mladost je u 94. minutu postigla izjednačujući pogodak, ali je poništen zbog navodnog faula u napadu. Protestovali su gostujući igrači, ali sudijska odluka bila je konačna.

Jedino na meču Slavije i Širokog Brijega nakon prvih 45 minuta nije bilo golova, a deset minuta u nastavku trebalo je domaćinu da dođe do vođstva. Dosuđen je jedanaesterac za Slaviju, a siguran sa "bijele tačke" bio je Mahir Karić. Izjednačenje samo pet minuta kasnije. Strijelac za Širokobriježane je Luka Menalo.

REZULTATI 29. KOLA:

Borac - Drina 2:1 (0:1)
/Stokić 59, Predragović 91 - Vasić 16/

Zvijezda Gradačac - Velež 3:2 (2:0)
/Gadžo 15, Diata 17, 72 - Ćemalović 75, Hebibović 88, penal/

Sloboda - Mladost 3:2 (0:1)
/Mehidić 62, Ahmetović 70, 76 - Mehmedagić 22, autogol, Komarčević 60/

Vitez - Sarajevo 0:3 (0:3)
/Velskoski 26, Puzigaća 68, Bekić 90/

Željezničar - Travnik 1:0 (1:0)
/Bogdanović 2/

Radnik - Čelik 2:2 (1:1)
/Obradović 19, Žižović 88, penal - An. Dedić 4, 55/

Zrinjski - Olimpik 2:0 (2:0)
/Nikolić 19, Todorović 39/

Slavija - Široki Brijeg 1:1 (0:0)
/Karić 55, penal - Menalo 60/

TABELA: Sarajevo 63, Željezničar 62, Zrinjski 58, Široki Brijeg 55, Borac 49, Olimpik 46, Sloboda 40, Čelik 40, Velež 35, Radnik 28, Travnik 28, Slavija 27, Vitez 26, Drina 26, Mladost 25, Zvijezda Gradačac 24.

Komentari / 0

Ostavite komentar