Zaustaviti priliv migranata

Britanski premijer Dejvid Kameron izajavio je danas da je ograničavanje migranata u EU da pristupe sisemu socijalne zaštite u Velikoj Britaniji neophodan uslov za njegove pregovore o vezi te zemlje sa EU.  

Svijet 21.05.2015 | 15:08
Zaustaviti priliv migranata

"Ja i mnogi drugi verujemo da je u redu da se smanje podsticaji za ljude koji žele da dođu ovamo...Promenama u socijalnoj zaštiti smanjiti imigraciju u EU - biće apsolutni zahtev u mom reprogramu", kazao je Kameron u Londonu, pred poletanje na Samit EU u Letoniji.

Kameron će na samitu EU predložiti mere za zaustavljanje priliva rekordnog broja migranata kao i o početku pregovora o izmeni britanskih veza sa EU.

Prema zvaničnim podacima, broj migranata  je 2014. godine dostigao 318.000 u Britaniji. Kameron je rekao da planira da ilegalan rad tretira kao krivično delo i da vlastima treba dati mogućnost da oduzmu ilegalne zarade, prenosi Rojters.

Kameron je pod sve većim pritiskom da smanji rast imigracije, kako bi ojačala ekonomija. On očekuje da će se dogovoriti sa EU o tome da Britanija može oštro da ograniči pristup migranata socijalnoj zaštiti.

Neke zemlje EU, među kojima je i Francuska, su isključile mogućnost da menjaju osnivačke ugovore sa EU, kako bi oni odgovrali Britaniji, ali je Kameron i dalje uveren da će takvih promena biti.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar