Zasjedanje Sabora SPC

Svetom arhijerejskom liturgijom i činom priziva Svetog duha danas  je u Beogradu počeloe redovno majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Srbija 14.05.2015 | 12:24
Zasjedanje Sabora SPC

Očekuje se da bi arhijereji trebalo da se izjasne o odluci Svetog arhijerejskog sinoda da privremeno razriješi upravljanja eparhijama dvojicu vladika - mileševskog Filareta i kanadskog Georgija, javili su beogradski mediji.

Prema ranijim nezvaničnim najavama Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, najviše zakonodavno crkveno tijelo baviće se raščinjenim vladikom Artemijem, koji se i dalje predstavlja kao "episkop raško-prizrenski u egzilu" i njegovim eventualnim izopštenjem iz Crkve, te izborom dvojice članova Sinoda, a biće nastavljena i arondacija, odnosno podjela eparhija koja je započeta na jesenjem saborskom zasjedanju.

Kao vjerovatne teme pominjani su i život crkve na Kosovu i Metohiji, obnavljanje dijaloga sa makedonskom pravoslavnom crkvom i predstojeće zasjedanje Svepravoslavnog sabora 2016. godine.

Sveti arhijerejski sabor sačinjavaju sve vladike SPC, a poslije nekoliko godina, prisustvo ovogodišnjem saboru najavio je i ohridski arhiepiskop Jovan /Vraniškovski/, koji je početkom godine pušten na uslovnu slobodu iz zatvora u Makedoniji.

Sveti arhijerejski Sabor uobičajeno zasijeda dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, a ne isključuje se mogućnost da će majski Sabor trajati više dana.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Todor

14.05.2015 12:51

Nazalost,stanje u SPC je daleko od dobrog i zato smo tu gdje jesmo!

ODGOVORITE
Name

mi sami

14.05.2015 13:16

Daleko ste vi od svetog sinoda...Vise tu ima lopova nego u CZ.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

14.05.2015 14:15

A o ekumenizmu i podvođenju ovog sirotog naroda pod papine skute će odlučivati ispod žita...

ODGOVORITE
Name

kanada

14.05.2016 15:31

Žalosno šta su uradili sa našom crkvom. Sramota ovih sveštenici sve treba oterati na Kosovo da vide muke i malo da razmisli sta znaci biti pop! Oni samo gledaju da piju da se najedu i da zarade pse a narod ko ih sisa isto su crkve prazne. Žalosno. Bog nam u pomoć

ODGOVORITE