Засједање Сабора СПЦ

Светом архијерејском литургијом и чином призива Светог духа данас  је у Београду почелое редовно мајско засједање Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве /СПЦ/.

Србија 14.05.2015 | 12:24
Засједање Сабора СПЦ

Очекује се да би архијереји требало да се изјасне о одлуци Светог архијерејског синода да привремено разријеши управљања епархијама двојицу владика - милешевског Филарета и канадског Георгија, јавили су београдски медији.

Према ранијим незваничним најавама Његове светости патријарха српског Иринеја, највише законодавно црквено тијело бавиће се рашчињеним владиком Артемијем, који се и даље представља као "епископ рашко-призренски у егзилу" и његовим евентуалним изопштењем из Цркве, те избором двојице чланова Синода, а биће настављена и арондација, односно подјела епархија која је започета на јесењем саборском засједању.

Као вјероватне теме помињани су и живот цркве на Косову и Метохији, обнављање дијалога са македонском православном црквом и предстојеће засједање Свеправославног сабора 2016. године.

Свети архијерејски сабор сачињавају све владике СПЦ, а послије неколико година, присуство овогодишњем сабору најавио је и охридски архиепископ Јован /Вранишковски/, који је почетком године пуштен на условну слободу из затвора у Македонији.

Свети архијерејски Сабор уобичајено засиједа два пута годишње, у прољеће и у јесен, а не искључује се могућност да ће мајски Сабор трајати више дана.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тодор

14.05.2015 10:51

Назалост,стање у СПЦ је далеко од доброг и зато смо ту гдје јесмо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

14.05.2015 11:16

Далеко сте ви од светог синода...Висе ту има лопова него у ЦЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

14.05.2015 12:15

А о екуменизму и подвођењу овог сиротог народа под папине скуте ће одлучивати испод жита...

ОДГОВОРИТЕ
Name

канада

14.05.2016 13:31

Жалосно шта су урадили са нашом црквом. Срамота ових свештеници све треба отерати на Косово да виде муке и мало да размисли ста знаци бити поп! Они само гледају да пију да се наједу и да зараде псе а народ ко их сиса исто су цркве празне. Жалосно. Бог нам у помоћ

ОДГОВОРИТЕ