Keri "oči u oči" sa Putinom u Sočiju

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče proveo više od osam časova u razgovoru sa ruskim predsednikom i sa ministrom spoljnih poslova, objavio je da je imao "iskren i produktivan" sastanak sa Vladimirom Putinom.

Svijet 13.05.2015 | 09:43
Keri "oči u oči" sa Putinom u Sočiju

Keri se prvo sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Sočiju, a potom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ovo je prva poseta Kerija Rusiji od izbijanja ukrajinske krize početkom prošle godine, a agencije navode da se ona smatra znakom spremnosti SAD i Rusije da poprave odnose.

Sastanci očigledno nisu rezultirali značajnim pomakom, ali obe strane su izrazile nadu da će doprineti poboljšanju odnosa, navela je agencija AFP.


U razgovorima su učestvovali američki ambasador u Rusiji Džon Teft, zamenik državnog sekretara za politička pitanja Vendi Šerman, a sa ruske strane i pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Bio je to dug i koristan dan", rekao je Lavrov. "Dogovorili smo se da dijalog nastavimo iduće nedelje", istakao je Keri.

Ruski ministar spoljnih poslova saopštio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da se u razgovorima nisu u svemu složili, ali da su oni pomogli boljem razumevanju.

Konflikti, terorizam i Ukrajina

Sergej Lavrov je istakao da su razmotreni svi aktuelni problemi savremenog sveta, uključujući suprostavljanje terorizmu i drugim pretnjama po bezbednost, ali da je jedna od centralnih tema bila Ukrajina, preneo je Sputnjik.

"Između Rusije i SAD postoje određene razlike što se tiče geneze te krize i sadašnjih ocena njenog razvoja, ali smo bili nedvosmisleno jedinstveni u potrebi da se taj problem rešava isključivo mirnim putem potpunim sprovođenjem minskih sporazuma uključujući direktan dijalog između Kijeva i Donjecka i Luganska. Dogovorili smo se da iskoristimo uticaj SAD i Rusije na strane u sukobu da bismo ih dosledno i istrajno podsticali na dogovaranje sporazuma o praktičnom sprovođenju onoga dogovorenog u Minsku", rekao je Lavrov.

On je dodao da je bilo reči i o rešavanju sukoba u Siriji, Iranu, Jemenu, Libiji i drugim zemljama Bliskog istoka, Avganistanu i situaciji na Korejskom poluostrvu, a razmotreno je stanje bilateralnih odnosa. Keri je istakao da je Rusija važan partner u rešavanju problema terorizma, kao i da je postignut dogovor o nastavku dijaloga o Siriji.

Kad je reč o Ukrajini, američki državni sekretar je rekao: "Pozicija SAD je takva da je Sporazum iz Minska jedini i najbolji put ka miru i neophodno je da se sve tačke sporazuma što pre on implementiraju".

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je da su razgovori Putina i Kerija bili dugi i otvoreni.

Pitanje susreta Putina i Obame nije se razmatralo, dodao je Ušakov.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dodano

13.05.2015 12:29

Kad ce se znati sta su i o cemu pricali,obavjestajci na scenu!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.05.2015 01:55

Malo smo se uprpili pa na noge Rusima. Stvarno mi nije jasno kako se ova banda preračunala ovoliko. Valjda su mislile budale da će i Kina napasti Rusiju. Ode dolar u provaliju sprema im se paprena čorba.

ODGOVORITE