Alternativa "Turskom toku" preko BiH?

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za energetska pitanja Amos Hohstajn, sastaće se sutra sa grčkim ministrom spoljnih poslova i ministrom za održivi razvoj, životnu sredinu i energetiku kako bi razgovarali o alternativi "Turskom toku", saopštila je Pres-služba grčkih ministarstava, za rusku agenciju RIA novosti.

Svijet 07.05.2015 | 22:00
Alternativa "Turskom toku" preko BiH?

"Na ovom sastanku, koji će se održati na Hohstajnovu inicijativu, raspravljaće se o energetskim temama koje su u obostranom interesu", navodi se u saopštenju Pres-službe grčkih ministarstava.

Američki ministar energetike Ernest Monis prethodno je izjavio da SAD planiraju da predstave Grčkoj alternativni gasovod koji bi išao od Azerbejdžana, dok bi prema tvrdnjama grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, ovaj gasovod mogao ići i preko teritorije Bosne i Hercegovine i Albanije.

Kako podsjeća RIA novosti, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija voljna da finansira gradnju gasovoda "Turski tok" preko teritorije Grčke.

Putin je u aprilu izjavio da bi ulaskom u ovaj projekat, Grčka postala jedan od ključnih centara za distribuciju gasa u Evropi, kao i da bi zaradila na stotine miliona evra godišnje od provizija za tranzit gasa.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cccc

08.05.2015 06:59

Suplja prica

ODGOVORITE