Otvaranje poglavlja zavisi od Brisela

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je članstvo u EU strateški cilj ove zemlje, te da se nada da će najkasnije u septembru biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali da je ta odluka na Briselu.

Srbija 07.05.2015 | 21:45
Otvaranje poglavlja zavisi od Brisela

"Ne bih licitirao o tome kada će biti otvorena prva poglavlja, danas sam rekao da očekujem u junu, najkasnije u septembru, ali od nas malo toga zavisi, to je pitanje za zemlje članice EU i za Brisel na koje oni moraju da daju odgovor", poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

On je rekao da Srbija nikoga ni za šta neće moliti, da ona ima svoj strateški cilj, ali da je obaveza srpske Vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

"Zato ćemo odgovornim radom pokušati da dobijemo poverenje briselskih institucija i zemalja članica", rekao je premijer Srbije.

Vučić je naglasio da će srpska strana učiniti sve da bude riješeno pitanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji kako bi se srpskom narodu obezbijedila jasnija budućnost.

On je podsjetio da je Vlada Srbije mnogo uradila na ekonomskom planu i da joj u tom segmentu niko ne može ništa zamjeriti, ali i da je osigurala političku stabilnost u regionu, nastavila dijalog sa Prištinom, završila skrining procese dobrim rezultatima.

Vučić je najavio da će 18. maja na sastanku Prijatelja Srbije u Briselu dodatno obrazložiti pozicije Srbije.

On je zahvalio Hanu za ozbiljan pristup, te fer i korektan odnos prema Srbiji.

Vučić je evropskom komesaru predao akcione planove za poglavlja 23 i 24.

Komentari / 0

Ostavite komentar