Vilijams: Volim Srbiju, nisam znao da je BG bombardovan?!

Najbolji je strani košarkaš koji je zaigrao na našim prostorima. Sa NBA pedigreom i iskustvom iz celog sveta, došao je da diriguje Zvezdinom igrom i kada to čini kako zna, rivali su nemoćni. Markus Vilijams je van parketa tih i povučen, fokusiran na košarku, bez prilike da upadne u nevolje. Obožava Beograd, Zvezdu, saigrače i video-igrice.

Košarka 07.05.2015 | 22:40
Vilijams: Volim Srbiju, nisam znao da je BG bombardovan?!

- Ove sezone nismo imali tri vezana slobodna dana, pa sam se odmorao i spavao. Volim da igram i NBA video-igricu sa Mitrovićem, Jakom, biram Oklahomu zbog Rasela Vestbruka. Ne izlazim često, odem na večeru sa Dženkinsom, ne volim da privlačim pažnju, prija mi, ali volim da budem sam, što je nemoguće kada pobeđujemo - uz osmeh je Vilijams počeo priču za “Blic”.

Da li ste iskoristili priliku da bolje upoznate grad?

- Šetao sam po lepom vremenu, sviđa mi se Beograd, ljudi su super. Najčešće idem do centra i do reka. Pre neki dan mi je bio prijatelj iz SAD, vozili smo se gradom i pitao me je da li smo bezbedni kada smo videli zgrade uništene u bombardovanju, a ja sam se samo nasmejao. Čudno je to. Kada sam došao, nikoga nisam pitao o tome, tek posle pola godine su mi objasnili šta je bilo. Čuo sam da su Amerikanaci bombardovali...

S kim provodite najviše vremena od saigrača?

- Najviše volim Lazu (Branka Lazića prim.aut). Neverovatan momak i najveći radnik koga sam upoznao. Nikada se ne žali, a svi imamo probleme, loš dan ili kada nam se ne trenira. Možda je i on nekad frustriran, ali to nikada neće pokazati, uvek je pozitivan.

Da li učite srpski?

- Probao sam da naučim jezik, razumem nešto, ali mi je previše teško i brzo sam odustao. Sa srpskim sam se prvo susreo u Jeniseju, saigrač mi je bio Dragan Labović, a trener isto Srbin, Stevan Karadžić. Često su psovali i kada mi je objasnio, samo sam rekao “vau”. Čoveče, koristite sve te reči, značenje je neverovatno.

Devojka?

- Imam devojku, dolazila je nekoliko puta ovde, bila je i na utakmicama, ali ne bih da otkrivam njeno ime. Nedavno sam postao ujak, sestra Maršel je dobila sina.

Igrali ste u NBA, Rusiji, Kini, Španiji?

- Najbolje je kod kuće, gde su porodica i prijatelji. Van NBA, košarkaški je sigurno najbolje u Beogradu. Klub je sjajno organizovan, trener ima veliko poverenje u mene, daje mi odlučujuće šuteve iako ih ne pogodim uvek. Van terena najlepše je bilo u Malagi jer me je podsećala na rodni Los Anđeles, ima plažu i uvek je sunčano. Najteže mi je bilo u Rusiji jer je Sibir usred ničega.

Ko je imao najveći uticaj na vašu karijeru?

Otac Keli, majka Mišel i deda Karlton. Idol mi je Majkl Džordan, odrastao sam uz njega i Bulse. Ne mogu da budem kao on, ali trudio sam se da skinem poteze velikih Medžika Džonsona, Džejsona Kida, kome sam u Nju Džersiju sa 20 godina bio rezerva, jednom od najboljih plejova u istoriji, a nijedan košarkaš ne voli da sedi na klupi.

Telo prekriveno tetovažama?

- Mislim da sam završio sa tetovažama. Svaka ima posebnu priču, tu su likovi moje porodice, citati iz Biblije... Volim da imam iscrtano telo.

Operacija srca?

- Život je pun udaraca. Imao sam probleme sa ocenama na koledžu, operacija srca nije bila laka, ali sam prevazišao sve prepreke. Sve je to život i niko nije savršen.

Možete li da prekinete i domaću dominaciju Partizana?

- Kao Amerikanac mogu to rivalstvo da sagledam sa strane. Shvatio sam koliko znači navijačima, ne mogu baš isto da osećam, samo je ista želja za pobedom. Zabavno je i ne treba da izlazi iz sportskog okvira. Nikad nisam bio najstariji u timu, trudim se da budem trenerova desna ruka na parketu, ali Bobi je taj koji pravi razliku. Nisam igrao pre sa takvim centrom, kad ne znamo šta ćemo, njemu ide lopta i ne mogu da prihvatim zasluge za njegove sjajne partije. Ovo mi je najuspešnija sezona u karijeri, položili smo ispit osvajanjem dva trofeja, ali hoćemo još jednu titulu za kraj.

VILIJAMSOVE ČAROLIJE
Srpska hrana
- Volim srpsku hranu, ne znam nazive, ali sam jeo sa saigračima, probao sam različita jela. Dosta je drugačija hrana ovde, nije mi omiljena, nije ni tolika jaka, piletina je piletina, samo se drugačije sprema.

Navijač ga izljubio
Dok smo fotografisali Markusa, jedan mladić je nestrpljivo čekao da se slika s njim, poljubio ga je i podsetio da mu je njegova devojka tražila autogram.
- Prišla mi je devojka dok sam pio kafu pre neki dan i zamolila za autogram za njenog dečka koji po ceo dan o meni priča.

Društvene mreže
- Imam Tviter i Instagram, ali za razliku od mnogih sportista ne koristim ih za promociju tima i sebe. Više mi služe za zabavu, volim da gledam slike, da se smejem i pričam s prijateljima o običnim stvarima.

Komentari / 0

Ostavite komentar