Jezivo: Otvorio se krater širok 100 metara

U Solotvinu na zapadu Ukrajine se pre nekoliko dana zemlja bukvalno „otvorila“, stvorivši rupu širine 100 metara i duboku 60 metara.

Svijet 02.05.2015 | 09:14
Jezivo: Otvorio se krater širok 100 metara

Meštani Solotvina u Zakarpatskoj Oblasti na zapadu Ukrajine žive u strahu od propadanja i momentalne smrti, jer se pre nekoliko dana zemlja bukvalno „otvorila“, stvorivši rupu širine 100 metara i duboku 60 metara. U propadanju zemlje nestalo je sedam kuća, a nije poznato ima li stradalih.

Prva asocijacija pri pogledu na ogromnu rupu jeste da je ovde udario meteor. Ali ono sa čime se stanovnici ovog kraja svakodnevno bore, prema njima je mnogo gore od meteora, piše Dejli Mejl.

Veliki deo oblasti sagrađen je nad rudnicima soli koji su radili pre 220 godina, a kada su zatvoreni ostavljeni su bez nadzora i nepravilno su zatrpani, pa godinama „vuku vodu“ iz okolnih područja. Upravo je velika količina vode doprinela urušavanju nekadašnjih rudnika soli i stvaranju kratera širine 100 metara koji se svakim danom sve više širi.

- Prvo smo mislili da je to samo jedna rupa koja će prestati da se širi, ali sada nam je jasno da je samo pitanje vremena kada će celo mesto „upasti” u ponor - rekao je 58 godišnji meštanin Solotvina.

Vlasti su počele da zatrpavaju rudnike zemljom, što bi sprečilo ovakve događaje, ali su shvatili da će za taj projekt biti potrebno više od 10 miliona funti i više od sedam godina, pa su odustali od projekta i rudnike pune soli ostavili bez nadzora.

Ovo je već peti slučaj propadanja zemlje u tom mestu. Prvi je zabeležen pre 11 godina. Stanovnici apeluju na vlasti da pokušaju da zaustave urušavanje tla, ili da im omoguće preseljenje na sigurnu lokaciju, gde će moći da žive bez straha da će zemlja da ih proguta.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

md

02.05.2015 13:21

Kriv je Putin sad ce svabe i ameri da kazu

ODGOVORITE
Name

svi smo krivi

02.05.2015 15:20

Koliko ulazemo u prirodu toliko nam se i vraca. Priroda nas jos uvijek mazi.

Name

Bogoljub

02.05.2015 17:06

E,stvarno je krajnje vreme da se priroda prilagodi covecanstvu.

ODGOVORITE