Језиво: Отворио се кратер широк 100 метара

У Солотвину на западу Украјине се пре неколико дана земља буквално „отворила“, створивши рупу ширине 100 метара и дубоку 60 метара.

Свијет 02.05.2015 | 09:14
Језиво: Отворио се кратер широк 100 метара

Мештани Солотвина у Закарпатској Области на западу Украјине живе у страху од пропадања и моменталне смрти, јер се пре неколико дана земља буквално „отворила“, створивши рупу ширине 100 метара и дубоку 60 метара. У пропадању земље нестало је седам кућа, а није познато има ли страдалих.

Прва асоцијација при погледу на огромну рупу јесте да је овде ударио метеор. Али оно са чиме се становници овог краја свакодневно боре, према њима је много горе од метеора, пише Дејли Мејл.

Велики део области саграђен је над рудницима соли који су радили пре 220 година, а када су затворени остављени су без надзора и неправилно су затрпани, па годинама „вуку воду“ из околних подручја. Управо је велика количина воде допринела урушавању некадашњих рудника соли и стварању кратера ширине 100 метара који се сваким даном све више шири.

- Прво смо мислили да је то само једна рупа која ће престати да се шири, али сада нам је јасно да је само питање времена када ће цело место „упасти” у понор - рекао је 58 годишњи мештанин Солотвина.

Власти су почеле да затрпавају руднике земљом, што би спречило овакве догађаје, али су схватили да ће за тај пројект бити потребно више од 10 милиона фунти и више од седам година, па су одустали од пројекта и руднике пуне соли оставили без надзора.

Ово је већ пети случај пропадања земље у том месту. Први је забележен пре 11 година. Становници апелују на власти да покушају да зауставе урушавање тла, или да им омогуће пресељење на сигурну локацију, где ће моћи да живе без страха да ће земља да их прогута.

Извор: Новости

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мд

02.05.2015 15:21

Крив је Путин сад це свабе и амери да казу

ОДГОВОРИТЕ
Name

сви смо криви

02.05.2015 17:20

Колико улаземо у природу толико нам се и враца. Природа нас јос увијек мази.

Name

Богољуб

02.05.2015 19:06

Е,стварно је крајње време да се природа прилагоди цовецанству.

ОДГОВОРИТЕ