Sablić: Samo lajem, karavani prolaze

Jelisaveta Seka Sablić, o novoj pozorišnoj ulozi i opštoj situaciji u srpskom teatru.

Zanimljivosti 30.04.2015 | 12:10
Sablić: Samo lajem, karavani prolaze

Uloga Toanete u novoj predstavi Jugoslovenskog dramskog (Molijerov "Uobraženi bolesnik", režija Jagoš Marković) donela je glumici Jelisaveti Seki Sablić još jedan umetnički izazov, ali i povod za razmišljanje o teškoj sudbini teatra u našem vremenu.

 

Naša pozorišna, filmska i televizijska glumica s izuzetno bogatom karijerom od gotovo pola veka, nagrađena najvišim priznanjima ("Dobričin prsten", "Ljubinka Bobić", "Žanka Stokić", "Zlatni ćuran", "Zlatna arena", Sterijine nagrade) profesionalni život po završetku studija počela je s "Pepeljugom" u dečjem Pozorištu "Boško Buha" i simbolički, vrlo brzo dokazala da - "lepota pod koritom spava".

Nije dugo čekala da je u tada slavni Atelje 212 pozove Mira Trailović, u kome je usledio dug spisak antologijskih uloga i predstava ("Kape dole", "Kosa", "Iza kulisa", "Kola mudrosti, dvoja ludosti", "Svinjski otac", "Tamna je noć") na matičnoj i drugim scenama, dok je njen filmski debi bio u crnohumornom rediteljskom prvencu "Vrane" Gordana Mihića i Ljubiše Kozomare.

Od tih godina, teško bi se moglo i nabrojati čime je sve obeležila glumački život Srbije, a deo njene biografije i životnog stava je i svakako hrabra odluka da baš 1993. godine ode u slobodne umetnike...

Tako, već više od dve decenije u prilici je da sama bira šta će igrati, a ovog puta svoje umetničko poverenje dala je Molijeru i Jagošu Markoviću.

"Opet je Jagoš napravio predstavu prijemčivu za publiku, što ne znači udvoričku: on ima svoj rukopis i od glumaca traži da bude gusto, provokativno i živo" - kaže Jelisaveta Sablić.

A to znači glumački uverljivo, da prelazi rampu. Nisam igrala Molijera do sada, ali vidim da je odabran staromodan prevod Bogdana Popovića. Teatar u ovoj oskudici ne može da plati novi prevod, pa predstava trpi zbog arhaičnog jezika.

Ali, Jagoš je, kao i Egon Savin, kad je radio Ostrovskog, uzeo odlične glumce, zamenio i prilagodio neke reči savremenom jeziku. A kakvo bi čudo bilo kad bi se, kao u moje vreme, uzeo jedan Danilo Kiš da uradi novi prevod! To bi za glumca bilo kao da uđe u svoju cipelu ili rukavicu.

U "Uobraženom bolesniku" našoj popularnoj glumici pripala je uloga Toanete, grube i otresite služavke, koja se ne libi da zarad sreće mlade Anželike skreše njenom ocu (a svom gazdi) istinu u lice:

Toaneta je lik koji se pojavljuje u svim Molijerovim delima, samo se njena imena razlikuju. Sve te junakinje nose lascivnost i život u sebi, imaju razum i osećajnost za ono što je istinski vredno u životu.

Uglavnom ih igraju mlade i glumice srednje dobi, a ja sam u predstavi i starija od mojih stvarnih godina.

Moja Toaneta je starica koja u ovoj priči nosi neke ostatke snage i energije, u želji da spase mlade ljude. Nažalost, kao i u životu oni se mogu spasti samo ako uzmu kofer i negde odu...

Kraljica komedije, kako je neki nazivaju, osvrće se i na opštu situaciju u srpskom teatru:

Ima sjajnih ljudi, ali se uvek postavlja pitanje koga uzeti za upravnika pozorišta. Ima ih, naravno, a ne samo onih koji samo misle kako bi da uvale dupe u upravničku fotelju. Pitala sam ljude koje cenim i koji su u "špicu", što se ne prihvate te funkcije za dobrobit teatra, ali sam dobila odgovor: "Čemu, ako su ti ruke vezane kad je reč o selekciji i novcu".

Dakle, zakoni su u pitanju. Ludilo i blokada. Zbog toga trpi i repertoar, u koji se sve češće uglavljuju "careva nova odela", lažne vrednosti, u stilu "ovo je moderno, može i bez scenografije". Ja pričam, a od toga nema koristi. Samo lajem, karavani prolaze.

Naša glumica je, ne tako davno, prilikom dodele jednog od priznanja pozvala publiku da se buni, protestuje, pa čak izlazi s predstava koje joj se ne sviđaju.

Tada je izjavila da se na neke pojave i predstave u teatru gledalac navikne kao na svaku ružnoću, poput jeftinih krpica koje su počele da pristižu na ovdašnje tržište. Pamti i poučan komentar - ne kupuj, navići ćeš se...

Publika je, kao i ceo narod, bez pobune. Apatična. Šta da kaže, koga da pita šta se to događa? Ovo što joj se nudi u medijima, prostakluci i skandali, s obrazloženjem da to voli da gleda je - demagogija.Nije istina! To joj se servira.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

make

30.04.2015 16:52

Seko tvoja uloga u filmu ,,Kako sam sistematski unisten od idiota je nesto pocemu te pamtim. Posle toga i Maratonaca reklamiras samo deterdzente.I to je bolje od velikog i maliog brata i raznih farmi.

ODGOVORITE