Angela Merkel šalje nove uslove Srbiji

Frank Valter Štajnmajer poručio da Nemačka i partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku obavezujućeg sporazuma.

Srbija 27.04.2015 | 08:22
Angela Merkel šalje nove uslove Srbiji

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer doneće premijeru Aleksandru Vučiću, vicepremijeru Ivici Dačiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, s kojima se sutra sastaje, spisak novih uslova nemačke kancelarke Angele Merkel koje naša zemlja mora da ispuni pre ulaska u EU, saznaje Kurir.

Na listi koju nam donosi gost iz Nemačke najvažniji i najteži uslov je potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravno obavezujućeg sporazuma" - rekao je nemački šef diplomatije Štajnmajer u intervjuu agenciji Tanjug.

On je podsetio da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

"Nemačka se zbog toga zalaže za otvaranje poglavlja 35 o sveobuhvatnoj normalizaciji na početku pregovora - čim obaveze iz sporazuma o normalizaciji između Srbije i Kosova budu u potpunosti primenjene" - rekao je on.

Izvori Kurira tvrde da je to tek početak.

"Od Beograda će se tražiti novi pregovori s Prištinom, takozvani Brisel 2, u okviru koga će biti potpisan nov, dopunjen, pravno obavezujući sporazum. On treba da sadrži međunarodni broj telekomunikacije za KiM, energetiku, a ostale tačke su u vezi sa saradnjom Beograda i Prištine u međunarodnim organizacijama. Ipak, obavezujući sporazum se ne traži odmah sada, za otvaranje prvih poglavlja, već kad dođe na red pitanje članstva Srbije u EU. Za članstvo će to sigurno biti uslov" - kaže naš sagovornik.

Dodaje da će nemački šef diplomatije izvršiti pritisak na našu vladu i da se u tom sporazumu nađe 11 tačaka koje su nemački uslov za otvaranje poglavlja 35.

I nemački šef diplomatije Štajnmajer potvrdio je da će se od Beograda tražiti pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

Pored toga, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je za Kurir da će u Beogradu biti održan sastanak "trojke" OEBS u vezi s pitanjem Ukrajine, a da će biti i bilateralnih susreta Štajnmajera s njim, premijerom Vučićem i predsednikom Nikolićem.

"Tema će biti kako otkočiti otvaranje poglavlja i ubrzati pregovore, ekonomska saradnja" - rekao je Dačić, ali nije želeo da komentariše mogućnost da njegov nemački kolega zapravo Srbiji donosi nove pritiske.

Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Neđo.27.04.2015

27.04.2015 08:42

Nemačka nikad nije bila prijatelj, Srbije. Nemačka neće dozvoliti, Srbiji da uđe u, E Uniju i, kad prizna Kosovo kao nezvisnu državu. Sve će Srbija i sadašnja vlada na čelu sa presednikom, Srbije, i opet neće ući u Evropsku uniju, jer Evropa će se do tada raspasti. Morate znati da će ceo svet otići u pm. Sve ovo što se dešava, Nemačka radi na čelu sa, Amerima, jeste slepi vidite šta radi sa Rusijom, ako uspe da rasture, Rusiju, na redu je posle Kina. Dođite pameti, Srbi da ne bude prekasno.

ODGOVORITE
Name

007

27.04.2015 09:40

Mržnja traje od 1918,pa preko 1945, teško je zaboraviti poraze. Sada kad su ekonomski jaki, provode novu strategiju.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.04.2015 09:54

SRBI SU SRUŠILI TURSKO, AUSTROUGARSKO, NJEMAČKO, PA SRUŠIĆE I EVROPSKU UTOPIJU. VJERUJEM U SRBE I SRBIJU. VJERUJEM U RUSIJU.

ODGOVORITE
Name

Neđo.27.04.2015

27.04.2015 10:10

Novo žarište se otvara na Balkanu, to lde u korist Amerike. Makedonija i šiptari uskoro ću da zarate. Zapamtite Srbi, da nikada neće biti mira na Balkanu, zato su rasturili, Yugu da mogu nas ucenjivati. Crnu Goru će brzo da proguta šiptari i Albanci iz Albanije. Dolazi vreme da Srbija, C. Gora i Makedonija, moraju se udružiti protiv jednog neprijatelja, Albanaca i Šiptara. Neće osta ni deo, Grčke ceo što graniči sa Makedonijom, jer i tamo će Albanci da pokušaju da otuđe. Srbi imaju neprijateljsko raspoloženje u Sandžaku i tamo će biti veliki pokušaja da se ocepi taj deo. Sve stranke u Srbiji moraju se ujediniti protiv istog neprijatelja, šiptara!

ODGOVORITE
Name

Требиње

27.04.2015 12:53

Потписујем оба твоја коментара Neđo.27.04, потпуно су тачни и само се чудим како то Вучић, Николић и српско руководство не виде и не мијењају спољњу политику, јер им је то све X пута доказано и стављено до знања.

ODGOVORITE