Ангела Меркел шаље нове услове Србији

Франк Валтер Штајнмајер поручио да Немачка и партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику обавезујућег споразума.

Србија 27.04.2015 | 08:22
Ангела Меркел шаље нове услове Србији

Немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер донеће премијеру Александру Вучићу, вицепремијеру Ивици Дачићу и председнику Србије Томиславу Николићу, с којима се сутра састаје, списак нових услова немачке канцеларке Ангеле Меркел које наша земља мора да испуни пре уласка у ЕУ, сазнаје Курир.

На листи коју нам доноси гост из Немачке најважнији и најтежи услов је потписивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Немачка и европски партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику правно обавезујућег споразума" - рекао је немачки шеф дипломатије Штајнмајер у интервјуу агенцији Тањуг.

Он је подсетио да је ЕУ то јасно ставила до знања већ пред почетак приступних преговора.

"Немачка се због тога залаже за отварање поглавља 35 о свеобухватној нормализацији на почетку преговора - чим обавезе из споразума о нормализацији између Србије и Косова буду у потпуности примењене" - рекао је он.

Извори Курира тврде да је то тек почетак.

"Од Београда ће се тражити нови преговори с Приштином, такозвани Брисел 2, у оквиру кога ће бити потписан нов, допуњен, правно обавезујући споразум. Он треба да садржи међународни број телекомуникације за КиМ, енергетику, а остале тачке су у вези са сарадњом Београда и Приштине у међународним организацијама. Ипак, обавезујући споразум се не тражи одмах сада, за отварање првих поглавља, већ кад дође на ред питање чланства Србије у ЕУ. За чланство ће то сигурно бити услов" - каже наш саговорник.

Додаје да ће немачки шеф дипломатије извршити притисак на нашу владу и да се у том споразуму нађе 11 тачака које су немачки услов за отварање поглавља 35.

И немачки шеф дипломатије Штајнмајер потврдио је да ће се од Београда тражити правно обавезујући споразум с Приштином.

Поред тога, шеф српске дипломатије Ивица Дачић казао је за Курир да ће у Београду бити одржан састанак "тројке" ОЕБС у вези с питањем Украјине, а да ће бити и билатералних сусрета Штајнмајера с њим, премијером Вучићем и председником Николићем.

"Тема ће бити како откочити отварање поглавља и убрзати преговоре, економска сарадња" - рекао је Дачић, али није желео да коментарише могућност да његов немачки колега заправо Србији доноси нове притиске.

Извор: Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Неђо.27.04.2015

27.04.2015 08:42

Немачка никад није била пријатељ, Србије. Немачка неће дозволити, Србији да уђе у, Е Унију и, кад призна Косово као незвисну државу. Све ће Србија и садашња влада на челу са преседником, Србије, и опет неће ући у Европску унију, јер Европа ће се до тада распасти. Морате знати да ће цео свет отићи у пм. Све ово што се дешава, Немачка ради на челу са, Америма, јесте слепи видите шта ради са Русијом, ако успе да растуре, Русију, на реду је после Кина. Дођите памети, Срби да не буде прекасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.04.2015 09:40

Мржња траје од 1918,па преко 1945, тешко је заборавити поразе. Сада кад су економски јаки, проводе нову стратегију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

27.04.2015 09:54

СРБИ СУ СРУШИЛИ ТУРСКО, АУСТРОУГАРСКО, ЊЕМАЧКО, ПА СРУШИЋЕ И ЕВРОПСКУ УТОПИЈУ. ВЈЕРУЈЕМ У СРБЕ И СРБИЈУ. ВЈЕРУЈЕМ У РУСИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.27.04.2015

27.04.2015 10:10

Ново жариште се отвара на Балкану, то лде у корист Америке. Македонија и шиптари ускоро ћу да зарате. Запамтите Срби, да никада неће бити мира на Балкану, зато су растурили, Yугу да могу нас уцењивати. Црну Гору ће брзо да прогута шиптари и Албанци из Албаније. Долази време да Србија, Ц. Гора и Македонија, морају се удружити против једног непријатеља, Албанаца и Шиптара. Неће оста ни део, Грчке цео што граничи са Македонијом, јер и тамо ће Албанци да покушају да отуђе. Срби имају непријатељско расположење у Санџаку и тамо ће бити велики покушаја да се оцепи тај део. Све странке у Србији морају се ујединити против истог непријатеља, шиптара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.04.2015 12:53

Потписујем оба твоја коментара Неђо.27.04, потпуно су тачни и само се чудим како то Вучић, Николић и српско руководство не виде и не мијењају спољњу политику, јер им је то све X пута доказано и стављено до знања.

ОДГОВОРИТЕ