''Igre prestola'' - Crno ili Crveno...?!

Vodeći Partizan želi makar da sačuva višak od pet bodova u odnosu na zvaničnog prvaka Crvenu zvezdu, kojoj odgovara samo pobeda.

Fudbal 25.04.2015 | 16:40
''Igre prestola'' - Crno ili Crveno...?!

Svaka čast Arsenalu i Čelsiju, akterima derbija nedelje u Evropi, ali rivalitet između londonskih bogataša ne može da se meri s onim koji vlada na beogradskom Topčiderskom brdu. Crvena zvezda i Partizan, najtrofejniji i najpopularniji srpski fudbalski klubovi od 18 sati 148. put sastaće se u borbi za prvenstvene bodove. Večiti derbi između večitih kandidata za titulu dolazi nam sedam kola pre kraja Superlige u kojem vodeći crno-beli imaju pet bodova prednosti nad crveno-belima, koji su aktuelni „vlasnici“ šampionskog pehara.

Situacija na tabeli verovatno će odrediti i dešavanja na terenu stadiona Rajko Mitić, makar ona početna – Zvezdi je pobeda daleko potrebnija, samim tim biće primorana na riskantniju, otvoreniju igru, dok će se Partizan, kojem i nerešen rezultat ide u prilog, opredeliti za zatvoreniju varijantu sa pojačanim veznim redom i kontranapadima preko brzog Andrije Živkovića. Naravno, trener zvaničnog prvaka Nenad Lalatović neće narediti totalnu ofanzivu zato što bi mogla da mu se obije o glavu – u dosadašnjem toku sezone crveno-beli nijednom nisu došli do pobede kada su prvi primili gol. Priličan problem za Lalatovića je i to što lider našeg prvenstva ima znatno iskusniji sastav, sačinjen od fudbalera koji imaju mnogo teških utakmica u nogama i koji znaju da odigraju na rezultat.

Posle svega navedenog dolazimo do zaključka da derbi neće biti efikasan – uostalom, 16 od minulih 20 okršaja komšija (računajući i kup) završeno je sa 0-2 gola - kao i da bi zbog ogromnog značaja utakmice pogodaka (ili makar jednog) moglo da bude tek u drugih 45 minuta. Što se tiče ishoda, davanje saveta je uzaludno jer će gro kladilaca da odabere klub koji mu je na srcu. Ipak, blagu prednost dajemo takmičarski motivisanijoj Zvezdi koja može da računa na gromoglasniju podršku sa tribina, a to i te kako zna da bude presudno.

-------------------------------------------------------------
CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN

Stadion Rajko Mitić. Početak: 18:00.

CRVENA ZVEZDA: Rajković - Cvetković, Pavićević, Jovanović, Anđelković - Kovačević Stojanović, Katai, Lazović - Parker, Jović. Trener: Nenad Lalatović.

PARTIZAN: Ž. Živković - Bandalovski, Balažic, B. Ilić, Volkov - Brašanac, Drinčić - S. Ilić, Babović, A. Živković - Grbić. Trener: Zoran Milinković.

----------------------------------------------------------------

ZVEZDA NA +16

Više uspeha u međusobnim susretima imala je Crvena zvezda koja je dobila 60 od 147 ligaških mečeva, naspram 44 Partizanova (43 puta nije bilo pobednika). Bilans na našem najvećem stadionu je 37-20-15 u korist crveno-belih, dok je skor u Humskoj na strani crno-belih (29-23-23).

Najubedljiviju pobedu ostvario je Partizan - 6. decembra 1953. slavio je sa 7:1 (3:1), a najčešći rezultat u njihovim duelima bio je 1:1 i viđen je na 21 utakmici.

Komentari / 0

Ostavite komentar