Analiza LŠ: Real - Juve; Stara dama ima protivotrov!

Peđa, Aleks, Karlo, Kapelo, Bufon, Zizu, Nedved, Morata…Neke antologijske mečeve su igrali Madriđani i Bjankoneri, a retko koji klub ume tako da muči Madriđane kao Juventus. Prisetimo se Mijatovićeve presude, Pinturikijevih čarolija, Điđijeve rampe Figu...

Fudbal 25.04.2015 | 19:00
Analiza LŠ: Real - Juve; Stara dama ima protivotrov!

Juventus je dobio ono što je želeo: Real Madrid!

Koliko god čudno zvučalo, svi u Torinu su priželjkivali Real pored Barselone i Bajerna. Juventus ima protivotrov za Kraljeviće. Bez obzira na formu, na imena na papiru i kvote na kladionici, italijanski velikan je često umeo da “pije krv” Kraljevskom klubu i zagorčava mu život. Uostalom, samo je Bajern umeo da bude teža prepreka za Madriđane u Ligi šampiona. Jedino protiv Bavaraca, Real ima lošiji skor. Juve je uvek nalazio načine na se suprostavi Merengesima.

Dva najpopularnija italijanska i španska kluba su ukupno imali 16 međusobnih duela i svi su odigrani u Ligi šampiona (ranije KEŠ). Bilans je izjednačen. Real je slavio osam puta, Real jedan manje, a samo jedan duel je prošao bez pobednika.

Istorija međusobnih okršaja je počela 1962. godine u četvrtfinalu tadašnjeg KEŠ-a. Real Madrid je slavio minimalcem u Torinu, Juventus je uzvratio istom merom u Madridu, pa se igrala majstorica u Parizu u kojoj je Stara dama slavila posle produžetaka sa 3:1. Sudbina ih je opet spojila u osmini finala 1986. godine. Real je opet slavio sa minimalnih 1:0 (ovoga puta kući), da bi Juventus odgovorio identično u Torinu. Ovoga puta nije bilo majstorice, već su se igrali produžeci, da bi Real pobedio boljim izvođenjem penala.

Potom je red došao na Juve. U četvrtfinalu Lige šampiona 1996. godine. Četa Marćela Lipija je izgubila minimalcem u Madridu, ali je na Dele Alpiju pobedila 2:0. Sjajan gol iz slobodnjaka je tada postigao mlađani Alesandro Del Pjero i najavio da će biti napast za Kraljevski klub u narednim godinama…

Usledila je osveta Reala. I to u onom najvažnijem meču koji su ova dva kluba odigrali. Na Amsterdam Areni u finalu Lige šampiona 1998. godine. U 66. minutu Mark Julijano je nesrećno intervesniao, lopta se odbila do Peđe Mijatovića koji je lagano zaobišao Perucija i doneo Realu titulu prvaka Evrope 32 godine čekanja. Lipijevo drugo izugbljeno finale, kasnije će uslediti i treće…

Kako to obično biva u njihovim susretima, sledeći dvomeč je bio nova osveta. Realovi Galaktikosi su 2003. u polufinalu bili favoriti i aktuelni vladari Evrope. Zidan je u Madridu “lomio kičme” nekadašnjim saigračima, a Zuba Ronalda ih načeo. Opet je na klupi sedeo Marćelo Lipi, a David Trezege mu se odužio kada je ubacio otpadak za nadu, da bi Roberto Karlos diskutabilnim golom prevario Bufona i doneo pobedu.

U revanšu je Juventus uništio Real! Del Pjero je spustio za Trezegea koji je opet na pravom mestu. Alesandro Del Pjero je minijaturom za 2:0 nastavio da teroriše Kralja, a Điđi Bufon mu ubio svaku nadu kada je skinuo penal Figu, da bi tačku stavio “pobesneli Čeh” Pavel Nedved koji je te sezone igrao kao u transu. Nažalost u toj utakmici je dobio žuti karton zbog kojeg je propustio finale sa Milanom. Zidan je u 90. minutu samo ublažio muke Madriđana…

Dve godine kasnije su se sastali u osmini finala. Elgera je doneo Madriđanima minimalac, ali se ta prednost ponovi istopila u Pijemontu. Ovog puta je Kapelo bi ona klupi Stare dame, ekipa je ojačana Tiramom, Kanavarom i još nekim asovima, a Don Fabio je dočekao osvetu klubu u kojem ga nisu cenili. Trezegea je tih dana mučio grip, da bi posle sat vremena igre ušao i akrobacijom posle Ibrahimovićevog spuštanja odblokirao meč. Ušlo se u produžetke kada je sevnula bomba Marsela Zalajete i još jednom su Kraljevići morali da pruže ruku.

Posle toga su igrali po dva puta u grupnoj fazi. Prvi put u jesen 2013. godine. Santjago Bernabeu je tada ustao i aplaudirao majstoru Alesandru Del Pjeru koji je izbombardovao Kasiljasa.

U revanšu je opet Del Pjero postigao evrogol, a Amauri overio pobedu. Poslednji put su Merengesi i Bjankoneri bili u grupi pre dve godine. Real je bio mnogo jači, ali u Madridu je slavio 2:1 tek uz pomoć sudija, dok je u revanšu konačno viđen prvi iks u duelima ova dva slavna kluba.

Sada je situacija slična kao i u prethodnim duelima. Real je favorit, Juventus je željan krvi i uspeha kojeg već dugo vremena nema u Evropi. Na klupi Reala je Karlo Anćeloti kojeg za Juventus ne vežu lepe uspomene. Uručili su mu otkaz na poluvremenu utakmice i nisu ga poštovali.

I u redovima Juventusa će biti osvetnika. Alvaro Morata nije dobio šansu kakvoj se nadao u Madridu. Presrećan je u Torinu i želi da dokaže Realu da su pogrešili. Alegri bi mogao da krene stopama Anćelotija, samo što je njemu Torino sigurna kuća. Nisu ga poštovali u Milanu, sada bere plodove u Torinu. Sa Anćelotijem je bio obrnut slučaj.

Zanimljiva je i situacija oko Pola Pogbe. Trebalo bi da se vrati za revanš protiv Reala koji se često pominje kao njegov budući poslodavac. Na sličan način je Real pre deceniju i po oborio svetski rekord kupovinom Zidana. Baš iz Juventusa.

Komentari / 0

Ostavite komentar