PL BiH: Poraz Radnika, Zrinjski bolji od Borca!

Zrinjski je pred svojim navijačima u srijedu predveče slavio više nego zasluženu pobjedu nad Borcem (2:0) i vratio se na lidersku poziciju na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine. Barem dok se ne završi susret na "Pecari"...Fudbaleri Sarajeva zabilježili su važnu pobjedu protiv malog gradskog rivala Olimpika na "Otoci" i na tabeli preskočili Željezničar, koji je neočekivano kiksnuo protiv Slobode na "Grbavici". 

Fudbal 22.04.2015 | 20:40
PL BiH: Poraz Radnika, Zrinjski bolji od Borca!

Sudar učitelja i učenika, Vlade Jagodića i Vinka Marinovića je jednom od derbija 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine sasvim zasluženo pripao je mlađem kormilaru mostarskog kluba!

Marinović je donedavno s klupe predvodio Banjalučane, a potom se preselio u Mostar i preuzeo tim "plemića", koji su u prvom dijelu riješili meč pogocima Pere Stojkića u 22. minutu iz jedanaesterca i Steve Nikolića u 43. minutu.

"Šok" terapija smjenom trenera na "Koševu", gdje se ponovo vratio Dženan Uščuplić umjesto otpuštenog Mehe Kodre, urodila je plodom već na samom početku malog sarajevskog derbija na "Otoci".

Igrao se peti minut, kad je mrežu "vukova" načeo Leon Benko sjajnim udarcem glavom poslije odličnog centaršuta Banjalučanina Bojana Puzigaće.

Poslije vođstva bordo tima igra se primirila do sredine prvog dijela kad je u nekoliko navrata Benko imao priliku da riješi utakmicu, ali je prvi put za malo bio u ofsajdu, dok je drugi put zakasnio da s peterca ubaci loptu u mrežu.

U drugom poluvremenu susreta Krste Velkoski je sjajno šutirao iz slobodnog udarca, ali je golman Olimpika uspio da odbrani, a u nastavku akcije je Benko pogodio stativu i do kraja nije viđena nijedna dobra šansa za golove.

Ipak to neće posebno naljutiti Uščuplića, koji je debitovao pobjedom, a sigurno nije razočaran ni zbog činjenice da je gradski rival Željezničar odigrao neriješeno protiv tuzlanske Slobode (1:1), pa je bordo tim preskočio plave na prvenstvenoj tabeli i zasjeo na vrh tabele. Tamo je ostao samo do večeras jer je Zrinjski savladao Borac (2:0) i pobjegao Sarajlijama na "plus dva", koliko bi trebao da ima i Široki Brijeg nakon utakmice sa Mladosti.

Željo je od starta nametnuo žestok ritam i poveo u 14. minutu golom Zorana Kokota poslije asistencije Riada Bajića. Napadač Želje je preciznim šutom sa ivice šesnaestrca pogodio mrežu tuzlanskog golmana Kenana Pirića.

U 26. minutu, najvatrenije pristalice kluba sa "Grbavice" su transparentom i paljenjem 26 baklji odale počast ubijenom navijaču Mirzi Raščiću.

"Otišao je primjer kako klub se voli, a to južnu tribinu najviše boli. Rahmet ti duši Mirza", pisalo je na transparentu, a "Manijaci" su dugo skandirali njegovo ime...

Međutim, u nastavku je dijete Grbavice Zajko Zeba sjajnim udarcem iz voleja izjednačio na 1:1.

U 49. minutu, Zeba je poslije gužve u kaznenom prostoru pogodio donji desni ugao gola Marijana Antolovića, ali, naravno, nije se radovao zbog činjenice da je u svojoj karijeri bio dugogodišnji kapiten Želje.

Ubrzo je tim Milomira Odovića ostao sa desetoricom nakon što je opravdano isključen Dženis Beganović zbog igranja rukom. Dobio je drugi žuti karton od strane sudije Gorana Paradžika i morao je prije kraja u svlačionicu.

Ipak, imao je Željo još jednu odličnu šansu da stigne do sva tri boda, ali je poslije udarca Damira Sadikovića, golman Pirić spasio Slobodu...


U Istočnom Sarajevu, od samog početka Slavija je povela protiv Veleža, ali su gosti iz Mostara uspjeli da u Vrapčiće odnesu jedan bod (1:1).

Damir Rovčanin je centrirao pred gol "rođenih", Mahir Karić je uspio da je primiri i da se oslobodi svog čuvara, a onda rutinski pospremi u mrežu - 1:0. Za remi se postarao Janković u 65. minutu.

Minimalac za velika tri boda ostvario je Čelik protiv Travnika, a strijelac je bio Marin Popović, te Vitez protiv zvorničke Drine. Brži od posljednjeg sudijskog zvižduka bio je Stipe Miloš.


Ipak, najšokatnija pobjeda viđena je u Ugljeviku, gdje je Radnik iz Bijeljine u derbiju začelja dočekao "fenjeraša" Zvijezdu iz Gradačca i na kraju ostao kratkih rukava.

Gosti su na debiju novog trenera Nedima Jusufbegovića slavili sa 0:1 pogotkom Dijate početkom drugog dijela.

REZULTATI 23. KOLA:

Vitez - Drina 1:0 (1:0)
/Miloš 45+2/

Željezničar - Sloboda 1:1 (1:0)
/Kokot 14, Zeba 49/

Radnik - Zvijezda Gradačac 0:1 (0:0)
/Diata 52/

Slavija - Velež 1:1 (1:0)
/Karić 4 - Janković 65/

Olimpik - Sarajevo 0:1 (0:1)
/Benko 5/

Čelik - Travnik 1:0 (1:0)
/Popović 45/

Zrinjski - Borac 2:0 (2:0)

/Stojkić 22 pen, Nikolić 43/

Široki Brijeg - Mladost (19:30 h)

TABELA: Zrinjski 49, Sarajevo 47, Široki Brijeg (-1) 46, Željezničar 46, Olimpik 41, Borac 39, Velež 33, Slavija 25, Čelik 26, Sloboda 24, Radnik 22, Drina 22, Travnik 21, Vitez 20, Mladost (-1) 17, Zvijezda Gradačac 17.

Komentari / 0

Ostavite komentar