Gradonačelnik ženama zabranio crnu odjeću

Gradonačelnik tadžikistanske prijestonice naredio je svim prodavnicama i buticima u gradu da prestanu prodavati crnu odjeću za žene, što je jedan od poteza kojim žele da smanje islamske kulturološke uticaje u samoj zemlji.

Svijet 22.04.2015 | 08:22
Gradonačelnik ženama zabranio crnu odjeću

Mahmadsaid Ubajduljojev, gradonačelnik Dušanbea, naredio je nedavno da se sve postojeće zalihe crne ženske odjeće sklone s polica jer to jednostavno ne predstavlja tadžikistansku kulturu i tradiciju, donosi BBC.

On je, takođe, pozvao i tadžikistanske zvaničnike da spriječe uvoz crne ženske garderobe, kako bi se spriječilo skladištenje iste. Ovaj potez je jedna od nekoliko mjera tadžikistanske vlade protiv islamskih kulturoloških uticaja u njihovom društvu. Još ranije je uvedena zabrana nošenja crnih marama na glavi.

U martu Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana, iskoristio je Dan žena kako bi se obratio ženama kritikujući ih što nose "stranu odjeću" koja nije u skladu sa njihovom tradicijom.

On je tada rekao da stranci koriste ovu odjeću koja nije u skladu s tradicijom samo kako bi "stvorili novi ekstremistički trendovi u Tadžikistanu".

On je dodao da njihove žene tradicionalno nose odjeću vedrih, živih boja, te da treba da izbace hidžabe crne boje jer to pripada ekstremističkim vjerovanjima.

Inače, hidžabi su zabranjeni u tadžikistanskim školama i fakultetima još 2005. godine. Više od 90 odsto stanovnika ove zemlje su muslimani, ali je ateizam i dalje prisutan, što je zaostavština sedamdesetogodišnje sovjetske vladavine.

Takođe, zvaničnici se nisu usprotivili samo crnoj odjeći, već uvode i neke druge mjere.

Naime, iz državnog ministarstva pravde su poručili da roditelji moraju djeci davati stara tadžikistanska imena, kako bi se sačuvala tradicija.

"Ukoliko se usvoji ova preporuka, onda naši matičari više neće upisivati djecu koja nose arapska ili druga strana imena", rekao je Jalolidin Rahimov, predstavnik ministarstva pravde.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cuca

22.04.2015 19:56

Snobovi

ODGOVORITE