Градоначелник женама забранио црну одјећу

Градоначелник таџикистанске пријестонице наредио је свим продавницама и бутицима у граду да престану продавати црну одјећу за жене, што је један од потеза којим желе да смање исламске културолошке утицаје у самој земљи.

Свијет 22.04.2015 | 08:22
Градоначелник женама забранио црну одјећу

Махмадсаид Убајдуљојев, градоначелник Душанбеа, наредио је недавно да се све постојеће залихе црне женске одјеће склоне с полица јер то једноставно не представља таџикистанску културу и традицију, доноси ББЦ.

Он је, такође, позвао и таџикистанске званичнике да спријече увоз црне женске гардеробе, како би се спријечило складиштење исте. Овај потез је једна од неколико мјера таџикистанске владе против исламских културолошких утицаја у њиховом друштву. Још раније је уведена забрана ношења црних марама на глави.

У марту Емомали Рахмон, предсједник Таџикистана, искористио је Дан жена како би се обратио женама критикујући их што носе "страну одјећу" која није у складу са њиховом традицијом.

Он је тада рекао да странци користе ову одјећу која није у складу с традицијом само како би "створили нови екстремистички трендови у Таџикистану".

Он је додао да њихове жене традиционално носе одјећу ведрих, живих боја, те да треба да избаце хиџабе црне боје јер то припада екстремистичким вјеровањима.

Иначе, хиџаби су забрањени у таџикистанским школама и факултетима још 2005. године. Више од 90 одсто становника ове земље су муслимани, али је атеизам и даље присутан, што је заоставштина седамдесетогодишње совјетске владавине.

Такође, званичници се нису успротивили само црној одјећи, већ уводе и неке друге мјере.

Наиме, из државног министарства правде су поручили да родитељи морају дјеци давати стара таџикистанска имена, како би се сачувала традиција.

"Уколико се усвоји ова препорука, онда наши матичари више неће уписивати дјецу која носе арапска или друга страна имена", рекао је Јалолидин Рахимов, представник министарства правде.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цуца

22.04.2015 19:56

Снобови

ОДГОВОРИТЕ