Čuvanje tradicije vaskršnjih praznika

Tradicionalnom akcijom ukrašavanja jaja, koju su organizovali Dječije odjeljenje Narodne biblioteke i Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Izvor“ iz Srpca, u ovoj opštini počelo je obilježavanje predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

Republika Srpska 11.04.2015 | 21:51
Čuvanje tradicije vaskršnjih praznika

Kreativna radionica šaranja jaja održana je na otvorenom u centru grada, a pored članova „Izvora“, učestvovali su i mladi volonteri Udruženja C.E.Z.A.R, NVO Milenijum i Svetosavske omladinske zajednice Srbac. Jaja su šarana raznim tehnikama, a sva su poklonjena Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Srbac, koja će ih sutra, na Vaskrs, podijeliti gradjanima.

Pokrovitelj manifestacije bio je načelnik opštine Drago Ćirić, koji je uručio i poklone četvorici autora najlješće išaranih jaja, dok je ovdašnja firma „Mane komerc“ za sve učesnike obezbjedila poklone u slatkišima.

Ovo je lijepa tradicija koja ima za cilj njegovanje srpskih običaja i afirmaciju Vaskrsa kao najvećeg pravoslavnog praznika medju mladima i lokalna zajednica će i dalje podržavati ovakve i slične akcije – kazao je načelnik Drago Ćirić.

Predsjednica Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Izvor“, Mira Tatić izrazila je zadovoljstvo što je članovima ovog Udruženja pružena prilika da se uključe i aktivno učestvuju u ovoj manifestaciji, te na taj način ravnopravno sa drugom djecom osjete radost najvećeg hrišćanskog praznika.

Ona se istovremeno zahvalila i svima onima koji su pružili pomoć i podršku razbijanju predrasuda o djeci sa posebnim potrebama i radu Udruženja „Izvor“ koje će uskoro dobiti i svoje nove funkcionalne prostorije zahvaljujući podršci lokalne zajednice i humanih ljudi i organizacija.

S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar