Protestna nota za ambasadora Albanije

Povodom neprihvatljive izjave premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Albanije u Beogradu protestnu notu, uputilo pismo Savetu bezbednosti UN i dalo odgovarajuću instrukciju svim misijama i ambasadama u inostranstvu, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija 09.04.2015 | 16:31
Protestna nota za ambasadora Albanije

Instrukcije su upućene svim misijama Srbije pri međunarodnim organizacijama, ambasadama u zemljama EU, Savetu bezbednosti UN i susednim zemljama, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, upućeno je pismo predsedavajućem Savetu bezbednosti UN-a sa zahtevom da naše pismo bude cirkulisano kao dokument Saveta bezbednosti UN-a.

"Ambasadoru Republike Albanije u Beogradu je uručena protestna nota u kojoj je istaknuto da su stavovi predsednika Vlade Republike Albanije neprihvatljivi za Srbiju, da izjava predstavlja još jednu u nizu provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu", izjavio je Dačić.

Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje međunarodnih, priznatih granica između država u regionu, istakao je on.

Izjava premijera Albanije je, kako je dodao, u suprotnosti sa više puta izrečenim opredeljenjem Srbije i Albanije za razvoj dobrosusedstva, saradnje, uzajamnog razumevanja i zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, kaže se u saopštenju.

"Srbija očekuje da njeni partneri u međunarodnoj zajednici podrže osudu izjava albanskog predsednika vlade koje nanose štetu miru i stabilnosti u regionu", poručio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo na izjavu predsednika vlade Albanije Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova tako što je poslalo odgovarajuću instrukciju svim misijama pri međunarodnim organizacijama i ambasadama u zemljama EU, članicama SB UN i susednim zemljama, navodi "Danas".

"Takođe, ovim povodom, upućeno je pismo predsedavajućem SB UN sa zahtevom da bude cirkulisano kao dokument SB UN. Izveštaj naših diplomatskih predstavništava o reakcijama očekujemo u sledećih nekoliko dana, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u pisanoj izjavi poslatoj listu "Danas" iz MSP-a.

U zajedničkom intervjuu Rame i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija prištinskoj TV "Klan Kosova", albanski premijer je rekao da "ujedinjenje Kosova i Albanije" ima dve alternative i da sve zavisi od pristupa EU.

Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dve države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče Rami i Tačiju da su pomenutom izjavom "prekardašili" i da neće dosanjati snove o ujedinjenju Albanije i Kosova "ma ko da ih u tom poslu podržava".

Zajedničku izjavu Rame i Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova kritikovala je Evropska komisija ocenivši da je reč o prihvatljivim provokacijama koje nisu u skladu sa politikom saradnje u regionu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar