Протестна нота за амбасадора Албаније

Поводом неприхватљиве изјаве премијера Албаније Едија Раме о уједињењу Албаније и Косова, Министарство спољних послова Србије уручило је амбасадору Албаније у Београду протестну ноту, упутило писмо Савету безбедности УН и дало одговарајућу инструкцију свим мисијама и амбасадама у иностранству, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија 09.04.2015 | 16:31
Протестна нота за амбасадора Албаније

Инструкције су упућене свим мисијама Србије при међународним организацијама, амбасадама у земљама ЕУ, Савету безбедности УН и суседним земљама, каже се у саопштењу Министарства.

Како се наводи, упућено је писмо председавајућем Савету безбедности УН-а са захтевом да наше писмо буде циркулисано као документ Савета безбедности УН-а.

"Амбасадору Републике Албаније у Београду је уручена протестна нота у којој је истакнуто да су ставови председника Владе Републике Албаније неприхватљиви за Србију, да изјава представља још једну у низу провокативних изјава највиших политичких представника Албаније које наносе штету билатералним односима Србије и Албаније и угрожавају укупне односе и стабилност у региону", изјавио је Дачић.

Ради се о опасном позиву на прекрајање међународних, признатих граница између држава у региону, истакао је он.

Изјава премијера Албаније је, како је додао, у супротности са више пута изреченим опредељењем Србије и Албаније за развој добросуседства, сарадње, узајамног разумевања и заједничке будућности у Европској унији, каже се у саопштењу.

"Србија очекује да њени партнери у међународној заједници подрже осуду изјава албанског председника владе које наносе штету миру и стабилности у региону", поручио је Дачић.

Министарство спољних послова Србије је реаговало на изјаву председника владе Албаније Едија Раме о могућем уједињењу Албаније и Косова тако што је послало одговарајућу инструкцију свим мисијама при међународним организацијама и амбасадама у земљама ЕУ, чланицама СБ УН и суседним земљама, наводи "Данас".

"Такође, овим поводом, упућено је писмо председавајућем СБ УН са захтевом да буде циркулисано као документ СБ УН. Извештај наших дипломатских представништава о реакцијама очекујемо у следећих неколико дана, о чему ће јавност бити благовремено обавештена", наводи се у писаној изјави послатој листу "Данас" из МСП-а.

У заједничком интервјуу Раме и министра спољних послова Хашима Тачија приштинској ТВ "Клан Косова", албански премијер је рекао да "уједињење Косова и Албаније" има две алтернативе и да све зависи од приступа ЕУ.

Прво је, додао је он, уједињење у ЕУ, међутим ако ЕУ настави да затвара врата интеграцији Косова, онда ће "две државе бити принуђене да се уједине на класичан начин".

Премијер Србије Александар Вучић поручио је јуче Рами и Тачију да су поменутом изјавом "прекардашили" и да неће досањати снове о уједињењу Албаније и Косова "ма ко да их у том послу подржава".

Заједничку изјаву Раме и Тачија о уједињењу Албаније и Косова критиковала је Европска комисија оценивши да је реч о прихватљивим провокацијама које нису у складу са политиком сарадње у региону.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар