Analiza: Siti je ipak i dalje samo ''mali tim''!

Statistika kaže da se i pored trofeja, karakter nije „primio“ na Etihadu! Ako se pitate otkud iznenadni porazi u Evropi i nemogućnost da se išta uradi u velikim utakmicama, evo jednog od odgovora...

Fudbal 09.04.2015 | 23:20
Analiza: Siti je ipak i dalje samo ''mali tim''!

Mančester Siti nije trijumfovao u gostima u poslednjih 20 godina u Premijer ligi, a da je na poluvremenu gubio. Nijedan jedini put Građani nisu došli „iz keca u dvojku“, što je ogled pobedničkog mentaliteta koji ima tek nekolicina klubova na Ostrvu i u Evropi.

Kažemo nekolicina jer verujemo da čitav projekat moćnog Mančester Sitija da se pridruži baš toj, elitnoj skupini klubova kojoj pripadaju Real, Barsa, Bajern, Junajted, Liverpul, Milan, Inter, pa možemo reći i Čelsi.

Romanu Abramoviču je uspelo da milionima stvori giganta koji melje sve pred sobom. Čelsi se popeo na evropski tron 2012, izgubili titulu na penale 2008. pet puta igrali polufinale elitnog takmičenja i sve u periodu otkada je Roman Abramovič leta 2003. preuzeo kontrolu nad londonskim Plavcima.

Abu Dabi Junajted Grupa je preuzela Mančester Siti u avgustu 2008. godine. Sezone 2008/2009 dobili su preko „Uefa fer-plej“ pravila mesto u Ligi Evrope, stigli do četvrtfinala gde ih je zaustavio Hamburg. Naredne sezone su stali u šesnaestini finala gde ih je Dinamo Kijev „odučio od fudbala“ u dvomeču. Klub se potom besomučnim ulaganjem dokopava Lige šampiona u kojoj iz sezone u sezonu doživljava potpuni fijasko.

Dva puta su stali u grupi iako su imali po mnogima tim vredan bar polufinala. Prošle sezone i ove sezone su u osmini finala razbijeni od strane Barselone koja je toliko lako izašla na kraj sa Sitijem, da je neko ko ne zna ništa o fudbalu mogao da pomisli da je preko puta Katalonaca bio neki bezvezni tim sa dna Primere.

Šta možemo da zaključimo iz svega ovoga? Sitijev poduhvat nije uspeo i pored dve titule u Premijer ligi. Niko se ne plaši građana, osim možda fenjeraša u Premijer ligi, a i oni su kao Kristal Palas u ponedeljak, počeli da pokazuju zube Pelegrinijevom timu koji je praktično izgubio čitavu sezonu. Čileanac će na kraju sezone gotovo sigurno dobiti otkaz, a ko god da dođe, verujemo da sledi opet čistka i ponovno gomilanje preskupih fudbalera. Sitiju se izgleda ne piše dobro. Džaba vam novci, moji sinovci...

Komentari / 0

Ostavite komentar