Cilj - Izvoz proizvoda BiH na tržište EU

Ministar spoljne trgoivine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će jedan od prioriteta njegovog rada biti ispunjavanje uslova za izvoz proizvoda iz BiH na tržište EU.

Bosna i Hercegovina 07.04.2015 | 10:10
Cilj - Izvoz proizvoda BiH na tržište EU

On je najavio da će predstojeći period biti iskorišten za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom da je Hrvatska, kao ranija članica CEFTA, postala članica EU.

"Ta adaptacija je obaveza obje strane, još od ulaska Hrvatske u EU, i kroz pregovore pokušavamo da dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja", rekao je Šarović za "Nezavisne novine".

Među prioritetima u budućem radu, Šarović je naveo reformski kurs i približavanje EU kroz ispunjavanje evrpskih uslova i zakonodavstva.

Komentarišući odluku EU o ukidanju proizvodne kvote na izvoz mlijeka, Šarović je rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju definiše trgovinske odnose i da postoje jasna pravila i zaštitne mjere.

"Svaki litar mlijeka koji regularno uđe u BiH opterećen je carinom deset odsto i posebnim prelevmanom, u zavisnosti i od masnoće mlijeka", dodao je Šarović.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

koja laz

07.04.2015 08:15

Kakve Proizvode kad mi samo medjusobno svercujemo sa Kineskom i Turskom Robom a sami nista i ne proizvodimo gdje su ti Pogoni i ti zaposljeni Radmici. O cemu ovaj covijek prica i zavarava sam sebe i svoj Narod.

ODGOVORITE
Name

Federacija

07.04.2015 08:17

Pravi gospodin i covjek.

ODGOVORITE
Name

007

07.04.2015 14:00

Sprečite Vi ogroman uvoz,a za izvoz je lako.

ODGOVORITE