Premijer Iraka: Ne možemo pobijediti ID

Hajder al Abadi, premijer Iraka, izjavio je da regionalna vojska "nema šanse da pobijedi Islamsku državu (IS), ako teroristi budu nastavili s regrutovanjem stranaca".

Svijet 05.04.2015 | 18:32
Premijer Iraka: Ne možemo pobijediti ID

"Russi Today" prenosi da je kazao da je teško da se vodi borba protiv IS ako ona bude nastavila s "ispiranjem mozgova".

"Ako IS nastavi da regrutuje toliko pristalica iz drugih zemalja, onda nema armije u našoj regiji koja bi tome mogla da se suprotstavi. Oni nastavljaju da regrutuju ljude, imaju jake finansijske izvore i, iskreno, uniformisana armija se tome ne može suprotstaviti sama", naveo je Al Abadi.

Naglasio je da lokalno stanovništvo koje se pridružuje IS nije najveći problem, jer, kako kaže, oni često napuštaju te redove i ne bore se s iračkom vojskom.

"Oko 57 odsto boraca IS su Iračani. Ali, kada mi uđemo na njihovu teritoriju, zaobilazimo ih, oni nam se ne protive i samo pobjegnu. Problem je onih 43 odsto stranih boraca, koji su ideološki motivisani i imaju leđa uza zid", rekao je Al Abadi. Priznao je da je prošlog ljeta IS zauzela veće dijelove Iraka "bez borbe", a takođe je okrivio američkog predsjednika Baraka Obamu što nije ranije odgovorio na prijetnje.

Političar ratovao protiv islamista

Metju Gardiner, australijski političar, zadržan je na aerodromu u Darvinu pošto se vratio sa Bliskog istoka, gdje je navodno učestvovao u borbi protiv Islamske države, prenijeli su australijski mediji. Gardiner je otputovao u Siriju u januaru, ostavivši za sobom suprugu i dvoje djece.

Smijenjen je sa mjesta lidera Laburističke partije za Sjevernu teritoriju nakon što su se pojavile informacije o njegovom odlasku na Bliski istok.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Znam kako.

05.04.2015 19:01

Pitajte Bakira Izetbegovića.

ODGOVORITE
Name

Md

05.04.2015 21:01

Da pitamo tebe kad znas kako zasto bi pitali Bakira.Ima li i jedna Bakirova izjava koja navodi na neku mrznju i sukobe.Ako ima navedite je.Hvala unaprijed.

Name

Sudija

06.04.2015 02:46

Neka im Bakir posalje svoje vojnike. Mozda pobjede.

Name

Re Md

06.04.2015 10:10

Haha jal ti mene nasmija. Pa Bakir i njegov babo rahmetl Alija su pioniri ID. Ti buraz ko da si dosao sa druge planete! Oni su doveli u BIH ove IS ratnike i dali im nase drzavljanstvo da mogu da ostanu ovdje da nam truju djecu sa kako to on kazu pravim Islamom. Zato sad i imamo ovoliko vehabija u Bosni.

ODGOVORITE
Name

Md

06.04.2015 17:44

Ima li kakvih dokaza ili cemo samo na prazno naklapati.Covjek je trenutno najodgovrni i najumjereni politicar u BiH