Премијер Ирака: Не можемо побиједити ИД

Хајдер ал Абади, премијер Ирака, изјавио је да регионална војска "нема шансе да побиједи Исламску државу (ИС), ако терористи буду наставили с регрутовањем странаца".

Свијет 05.04.2015 | 18:32
Премијер Ирака: Не можемо побиједити ИД

"Русси Тодаy" преноси да је казао да је тешко да се води борба против ИС ако она буде наставила с "испирањем мозгова".

"Ако ИС настави да регрутује толико присталица из других земаља, онда нема армије у нашој регији која би томе могла да се супротстави. Они настављају да регрутују људе, имају јаке финансијске изворе и, искрено, униформисана армија се томе не може супротставити сама", навео је Ал Абади.

Нагласио је да локално становништво које се придружује ИС није највећи проблем, јер, како каже, они често напуштају те редове и не боре се с ирачком војском.

"Око 57 одсто бораца ИС су Ирачани. Али, када ми уђемо на њихову територију, заобилазимо их, они нам се не противе и само побјегну. Проблем је оних 43 одсто страних бораца, који су идеолошки мотивисани и имају леђа уза зид", рекао је Ал Абади. Признао је да је прошлог љета ИС заузела веће дијелове Ирака "без борбе", а такође је окривио америчког предсједника Барака Обаму што није раније одговорио на пријетње.

Политичар ратовао против исламиста

Метју Гардинер, аустралијски политичар, задржан је на аеродрому у Дарвину пошто се вратио са Блиског истока, гдје је наводно учествовао у борби против Исламске државе, пренијели су аустралијски медији. Гардинер је отпутовао у Сирију у јануару, оставивши за собом супругу и двоје дјеце.

Смијењен је са мјеста лидера Лабуристичке партије за Сјеверну територију након што су се појавиле информације о његовом одласку на Блиски исток.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Знам како.

05.04.2015 17:01

Питајте Бакира Изетбеговића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.04.2015 19:01

Да питамо тебе кад знас како засто би питали Бакира.Има ли и једна Бакирова изјава која наводи на неку мрзњу и сукобе.Ако има наведите је.Хвала унапријед.

Name

Судија

06.04.2015 00:46

Нека им Бакир посаље своје војнике. Мозда побједе.

Name

Ре Мд

06.04.2015 08:10

Хаха јал ти мене насмија. Па Бакир и његов бабо рахметл Алија су пионири ИД. Ти бураз ко да си досао са друге планете! Они су довели у БИХ ове ИС ратнике и дали им насе дрзављанство да могу да остану овдје да нам трују дјецу са како то он казу правим Исламом. Зато сад и имамо оволико вехабија у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.04.2015 15:44

Има ли каквих доказа или цемо само на празно наклапати.Цовјек је тренутно најодговрни и најумјерени политицар у БиХ