EP: Na Mešinom debiju, het-trik Edina Džeka!

Bosna i Hercegovina ostvarila je prvu pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2016! Na debiju selektora "zmajeva" Mehmeda Baždarevića, kapiten Edin Džeko je s tri pogotka srušio Andoru (0:3).

Fudbal 29.03.2015 | 14:40
EP: Na Mešinom debiju, het-trik Edina Džeka!

Tek u petoj utakmici kvalifikacija za odlazak na EURO 2016, "zmajevi" su izvojevali prvu pobjedu!

U Andora la Veli na Nacionalnom stadionu sa vještačkom travom, Edin Džeko je "het-trikom" potopio domaćina i omogućio novom selektoru "zmajeva" Mehmedu Baždareviću da na svom debiju upiše tri boda - 0:3 (0:1).

Na ruku BiH išli su i drugi rezultati ovog kola, pa se uz malo sreće može domoći i direktnog plasmana u Francusku! Vels je slavio u Izraelu (0:3), mada je učenicima Meše Baždarevića više odgovorao neriješen rezultat, da bi u kasnijem terminu Belgija "zgromila" Kipar (5:0) i izdvojila se kao prvi favorit Grupe B.

Kapiten BiH i napadač Mančester sitija je postigao sva tri gola u 13, 49, i 62. minutu i učvrstio se na vječnoj listi strijelaca "zmajeva" sa 41 pogotkom! Sva tri puta mu je majstorski asistirao Senad Lulić. Ovaj dvojac svakako je najzaslužniji za sigurnu pobjedu, ali uz njih se izdvojilo i ime Edina Višće, koji je u subotu uveče bio briljantan! Stvorio je nekoliko odličnih šansi i probijao stranu kao od šale!

Oko 1.000 navijača BiH je aplauzima ispratilo nacionalni tim BiH, koji je mora se priznati u pojedinim trenucima krasila i bespotrebna nervoza, posebno Miralema Pjanića, koji je mirne duše mogao da dobije i direktan crveni karton.

Osim pobjede Meše na svom debiju, selektor je pružio šansu da debituje Milan Đurić iz Ćezene i Edin Cocalić iz Mehelena, koji su opravdali njegovo povjerenje, i to je najveći dobitak "zmajeva" na meču sa amaterima iz Andore.

Ipak, malo zbog vještačke trave pas igra nije funkcionisala baš najbolje, a i Vedad ibišević je promašio nekoliko dobrih šansi koje bi da je "onaj nekadašnji" pogađao i zavezanih očiju. Bez obzira na sve, sigurni smo da će se centarfor Štutgarta vratiti u formu i ponovo obradovati navijače postižući ključne pogotke na koje je sve i navikao.

Samo da prekine golgeterski post...Možda već za tri dana u prijateljskoj utakmici sa Austrijom u Beču, gdje će se vidjeti kakva je stvarno snaga Mešinih "zmajeva".

Grupa B

Izrael - Vels 0:3 (0:1)

Andora - Bosna i Hercegovina 0:3 (0:1)

Belgija - Kipar 4:0 (2:0)

TABELA: Vels 11, Izrael (-1) 9, Belgija (-1) 8, Kipar 6, BiH 5, Andora 0.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ado

29.03.2015 14:26

Rokaj Dzeki...u utorak makar 2, za raju...

ODGOVORITE
Name

kele

29.03.2015 16:00

Samo tako nastavite. Uvijek smo uz vas.

ODGOVORITE