Francuska želi da zabrani "izgled prostitutki"

“Oskudno” obučene žene u visokim potpeticama mogle bi završiti u zatvoru, ukoliko bude usvojen novi zakon u Francuskoj.

Zanimljivosti 29.03.2015 | 09:44
Francuska želi da zabrani "izgled prostitutki"

Francuska se sprema da donese zakon koji bi trebalo da zabrani “pasivno nuđenje seksa” i “izgled prostitutke” u javnosti.

Zakon je usmeren na promenu imidža čuvenih “crvenih distrikta”, kakvi su Pigal i Ru Sen Deni u Parizu, u kojima prostitutke svoje usluge nude na ulici.

Očekuje se da će novi zakon naterati prostitutke da oblače sasvim “običnu” garderobu, poput farmerki i trenerki.

Međutim, radnice koje rade u ovom sektoru, kažu da je zakon “veliki korak unazad”. Njihova predstavnica za odnose s javnošću Kloe Navaro kaže da će on napraviti “kriminalce od žena i to samo zbog načina na koji se oblače”.

S druge strane, grupa građana koja se bori protiv prostitucije nije zadovoljna predloženim promenama, zato što ne kažnjavaju klijente prostitutki.

Prema trenutnim zakonima, u Francuskoj je legalno i tražiti i nuditi novac za seksualne usluge, ukoliko se one ne reklamiraju.

Samo podvođenje, odnosno iskorištavanje prostitutki, smatra se krivičnim delom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da u Francuskoj od prostitucije živi više od 20.000 žena i da šest od deset muškaraca i žena smatra da bi bordeli trebalo da budu legalni.

U toj zemlji postojalo je 1.400 legalnih javnih kuća, pre nego što su zabranjene 1946.

Bordeli su i dalje legalni u Nemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj, a tolerišu se u Španiji. U Evropi je samo u Švedskoj i Norveškoj nelegalno plaćati seksualne usluge.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar