Video: Pitali su se ko je sad, pa ovo...?! Prije 22 godine!

Njegovo ime je Frančesko Toti, kažu da je fenomen... Tako je sve počelo...

Fudbal 28.03.2015 | 21:40
Video: Pitali su se ko je sad, pa ovo...?! Prije 22 godine!

Bio je 28. mart 1993. godine, stadion Mario Rigamonti u Breši, igrao se 87. minut, Roma je vodila sa 2:0. Trener Vučice Vujadin Boškov zove izmenu, na aut liniji stoji dečak od 16 i po godina. Domaća publika umire od znatiželje:
„Ko je sad ovo?“.

Jedan bolje upućeni navijač Breše dobacuje:
„Njegovo ime je Frančesko Toti, kažu da je fenomen“.

Tako je sve počelo...

Pre tačno 22 godine u dresu Rome debitovao je Frančesko Toti. Zvali su ga čudo od deteta, dar prirode. Momak kojem nije bilo potrebno mnogo vremena da postane kapiten, jedini kapiten Rome! Sa voljenim klubom je prošao sve uspehe i neuspehe, oborio sve moguće rekorde i doživeo mnogobrojne teške poraze, ali nikada nije odustajao i još uvek traje...

Boškov je i te kako znao šta radi, osećao je da je to bio pravi trenutak. Sa terena je izveo Ruđera Ricitelija i ubacio golobradog Totija.
„Bilo je vrlo dobro, zaslužio je ovu priliku, moramo da se fokusiramo na svoju školu“, rekao je Boškov posle utakmice verovatno ne sluteći da je ušao u istoriju, da je napravio jedan od najvažnijih poteza u istoriji Rome, ali i italijanskog i svetskog fudbala.

Toti mu to nikada nije zaboravio, to je bio trenutak koji mu je zauvek promeinio život.
"I dalje se sećam dana kada sam debitovao. On je sedeo na klupi. Kako to da zaboravim... Hvala Mister, što ste mi dali tu šansu, jedinstvenu šansu, kakvi ste i Vi bili", poručio je Toti tužnog 27. aprila prošle godine, kada je srpski fudbal ostao bez jednog od najvećih trenera u svojoj istoriji.

Toti i danas 22 godine kasnije nastavlja da ruši rekorde. Najbolji je aktivni strelac u Seriji A sa 240 golova, a ima najviše nastupa (582) u najvišem rangu od svih aktivnih igrača. U dresu Vučice je odavno premašio sve. Dao je najviše prvenstvenih golova, najbolji je strelac u evropskim takmičenjima, odigrao je 737 mečeva u dresu Đalorosa, a ove sezone postao je inajbolji strelac i rimskim derbijima protiv najvećeg rivala Lacija sa 11 pogodaka.

Istorija se još uvek piše...

Komentari / 0

Ostavite komentar