Vanredna odbrana od poplava na Ibru

Štab za vanredne situacije u Kraljevu uveo je vanrednu odbranu od polava na ušću Žičke rijeke u Ibar, gdje se nalazi jedan broj bunara za snabdijevanje Kraljevčana vodom za piće.

Srbija 28.03.2015 | 15:16
Vanredna odbrana od poplava na Ibru

Zbog kiše koja neprestano pada 24 časa i naglog topljenja snijega kuršumlijskoj opštini prijeti opasnost od poplava.

Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih rijeka je poplavljeno, ali najveće probleme prave male rijeke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka rijeka.

Rijeka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu, Musina rijeka u selu Adrani kod Kraljeva prijeti da se izlije na magistralni put Kraljevo Čačak, a i rijeka Lim je u porastu, javili su beogradski mediji.

U opštini Kuršimlija rijeka Toplica je već počela da se izliva iz korita i da ugrožava okolne njive, a na udaru su seoska domaćinstva koja su i prošle godine bila poplavljena.

Pojedina domaćinstva zbog izlivanja potoka sa ovdašnjih planina već danas su u opasnosti od poplava, jer je nivo vode u potocima drastično porastao zbog topljenja snijega.

Od ranog jutra mašine komunalnog preduzeća pokušavaju da spreče da voda prodre do nekoliko domaćinstva u selu Pepeljevac, pošto su potoci sa planina neočekivano naglo nadošli i počeli da se izlivaju po dvorištima, putevima i njivama.

Nivo vode u rekama Kosanica, Toplica i Banjska, za karatko vrijeme je porastao za više od pola metra.

Komentari / 0

Ostavite komentar