Video sjećanja - Pol Gaskojn...!

Njegova deviza je bila da voda ne valja u cipelama, ni u kolenu, a kamoli u stomaku. Ovo je priča kako su droga i alkohol uništili jednu englesku legendu...

Fudbal 27.03.2015 | 23:45
Video sjećanja - Pol Gaskojn...!

Živeli! U početku se nazdravlja zbog društva, devojke i(li) poslovnog uspeha, a vrlo brzo više nema pravog povoda za konzumiranje alkohola. Važno je samo da se čaša odmah napuni čim se vidi dno. Nesvestan toga da ćeš uskoro i dotaknuti samo dno. Vremenom alkohol nije dovoljan, potrebno je jače sredstvo da se izađe iz sumorne stvarnosti – droga. Alkohol i droga je savršeno gorivo za put ka paklu, put koji je prošao i dalje prolazi Pol Gaskojn. Legenda i jedan od najboljih veznih igrača u svojoj generaciji koji je svojevremeno probudio nadu Englezima da će im ponovo doneti titulu posle 30 godina čekanja. Oba puta se isprečila Nemačka…

Sada se Gaza zbog problema sa alkoholom, drogom, usled kojih je često pravio incidente i završavao u zatvoru i ustanovama za lečenje, gde se u par navrata nalazio na samrti, gotovo ne može ni prepoznati. Sa 48 godina izgleda kao starac od 70 godina.
„Za fudbal sam živeo i budio se zbog njega, ali sve je postalo prošlost. Tada sam se pitao šta dalje. Rešenje je bilo piće i kokain i odlepio sam totalno. Jednom prilikom zaključao sam se u hotelsku sobu na šest nedelja i započeo put ka paklu. Mislim da sam 'izvlačio' 16 crta koke dnevno“, ispovedio se Gaskojn.

Rođen je 27. maja 1967. godine u Gejtšidu i zaveden pod imenom Pol Džon Gaskojn pošto su njegovi roditelji bili veliki poštovaoci Bitlsa, odnosno Pola Makartnija i Džona Lenona. Od malih nogu nikada se nije odvajao od lopte, ali nije imao tu sreću da prođe probe u Ipsviču, Midlzbrou i Sautemptonu. Sreća mu se osmehnula i završio je u juniorima Njukasla, a na vrata prvog tima je pokucao 1985. Tokom tri godine igranja za Svrake, gde je na 92 utakmice postigao 21 gol i postao poznat po provociranju igrača (naterao Vinija Džonsa da ga stegne za j..a) , zainteresovali su se mnogi veći engleski klubovi. Navodno je čak obećao Aleksu Fergusonu da će doći u Mančester Junajted, ali je završio u Totenhemu pošto je londonski klub kupio kuću njegovoj porodici.

Pevcima je pomogao da dođu do trofeja u FA kupu, a u finalu protiv Notingem Foresta posle samo 15 minuta doživeo je tešku povredu ligamenata kolena što je bio šok za Lacio, koji ga je neposredno pre toga kupio za 8,5 miliona funti.
„Drago mi je zbog Gaze što je prešao u Lacio, ali to je kao da tašti date nov automobil da vozi po ivici provalije“, rekao je tada Teri Venejbles.

U Laciju se nije naigrao. Tokom trogodišnjeg života u Rimu imao je problema sa povredama (Nesta mu slomio nogu), kilažom (Zof mu je rekao da mora da smrša čak 13 kilograma), brojnim okršajima sa novinarima, jednog je čak udario, a drugome bacio mikrofon. Bio je omiljen kod navijača, ali ne i kod klupskih funkcionera, pogotovo što je jednom rekao „tvoja ćerka ima velike s..e“. Razlaz je usledio kada nije mogao da izdrži tiraniju na treninzima nama dobro poznatog bivšeg trenera Crvene zvezde Zdenjeka Zemana.

Brzo je pronašao novi angažman. U julu 1995. godine prešao je u Rendžers za rekordnih 4,3 miliona funti (15.000 funti nedeljna plata). U Glazgovu se potpuno vratio u život, odigrao je 105 utakmica, postigao 39 golova, osvojio nekoliko trofeja, ali nikako nije mogao da kontroliše nemiran duh. Jednom prilikom je sudiji, kome je prethodno ispao karton, pokazao žuti, ali to njemu nije bilo smešno pa mu je uzvratio istom merom.

Usledile su takođe suspenzije (pet mečeva) zbog incidenta na Old Firm derbiju sa jednim vezistom Seltika, kao i sa njihovim navijačima kada ih je vređao imitirajući sviranje flaute. Flauta je simbol lojalista u Škotskoj, dok su navijači Seltika katolici. Gaskojn je ostao čitav, ali kažnjen je sa 20.000 funti, dok su mu iz IRA pretili smrću. Uz stalne probleme sa alkoholom Policajci su uvideli da je došlo vreme za razlaz.

SUZE I ODGOVOR TABLOIDIMA

Gaskojn je bio u centru pažnje i tokom SP 1990. u Italiji i EP 1996. godine u Engleskoj. Gurao je gordi Albion sve do polufinala sa Nemcima, kada je zbog jednog grubog starta dobio žuti karton i to je značilo da neće igrati u eventualnom finalu. Kamera ga je zumirala, a ceo svet je video suze koje se slivaju niz njegove obraze. Nemci su preko penala otišli dalje. Na Ostrvu je zavaladala Gazamanija, snimio je pesmu „Fog on the Tyne“ sa kojom je dospeo na drugu poziciju Top 40 Velike Britanije.

Gaskojn je četiri godine kasnije u Engleskoj takođe bio prva violina reprezentacije, pamti se njegova proslava gola protiv Škota kada je legao na travu, a saigrači ga polivali vodom aludirajući na pojedine tabloide, koji su uz žestoke kritike objavili njegove fotografije, gde se vidi da je mortus pijan.

Gaza je napisao tri autobiografije: „Gaza: Moja priča“, „Biti Gaza: Razgovori sa demonima“ i „Slave: Moj svet, fudbal i ja“.

Gaskojn se 1998. godine vratio u Englesku, ali to više nije bio igrač, već alkoholičar koji stalno pravi incidente i postaje čest gost policijskih stanica i rehabilitacionih ustanova. Njegova deviza je bila da voda ne valja u cipelama, ni u kolenu, a kamoli u stomaku.

„Znao sam pred meč da popijem devet brendija, našmrčem se kokaina i sve to zalijem vinom“, priznao je jednom prilikom Gaskojn.

Prvi put je bez svesti završio u bolnici posle 32 šatova viskija. Izašao je na svoju ruku posle dve nedelje, iako je trebalo da ostane minimum 28 dana.
„Ukoliko popijem još jedno piće, mislim da ću završiti u sanduku“, rekao je Gaskojn.

Nije vredelo, alkohol i droga su bili na prvom mestu, pa je posle Evertona, Barnlija, Gansua i Bostona okončao igračku karijeru 2004. godine. Tada je potpuno mogao da se posveti onome što je najviše voleo. Pokušao je da radi i kao menadžer, međutim, nižerazredni Ketering Taun ga je otpustio zbog - alkohola.

Izgubio je vezu sa stvarnošću, pa je često imao problema sa policijom, privođen je zbog vožnje u pijanom stanju, posedovanja kokaina, pretio mu je zatvor i spas je ponovo potražio u lečenju.
“Danas sigurno ne pijem, a za budućnost ne mogu da garantujem", rekao je Gaskojn prilikom jednog gostavanja na televiziji.

Tokom rehabilitacije navodno mu je tri puta stalo srce, pa su ga nekako vraćali u život. Po izlasku iz ustanove nastavio je po starom.

Njegov agent Teri Bejker je pre dve godine potražio pomoć.
“Neće sigurno da mi zahvali za ovo što ću sada da kažem, ali je njemu potrebna momentalna pomoć. Ne znam šta mu se dogodilo od Božića kada sam ga video poslednji put, ali ne izgleda dobro. Sada shvatam da je njegov život u stalnoj opasnosti. On je alkoholičar, možda niko ne može da mu pomogne... Ne znam", zavapio je Bejker, a odazvali su se mnogi bivši saigrači poput Garija Linekera.

Posle toga jedno vreme se nije čulo o Gazi, ali prošle godine je napravio incident na jednoj metro stanici, potom je pronađen pijan ispred svoje kuće kako se tetura sa flašom džina i punom kesom konzervi piva. Pojavili su se policajci i odveli ga ponovo u bolnici na detoksikaciju. Do sledećeg puta, kada će verovatno opet dohvatiti piće i viknuti: „Živeli“. Takav je Gaza...

Komentari / 0

Ostavite komentar