Najbolje turističko-gastronomske destinacije na svijetu

Ako su dobra hrana, vino i kuhinja bitan deo vašeg odmora, izbor destinacije na koju želite da otputujete nije uvek najlakši zadatak. S tako mnogo lokalnih kuvara i raznih gastronomskih tradicija širom sveta nije lako izabrati, ali postoji nekoliko mesta na svetu koje se isplati posetiti pre drugih.

Putovanja 26.03.2015 | 21:06
Najbolje turističko-gastronomske destinacije na svijetu

Ugledni magazin „Saveur“ svake godine sastavlja listu najboljih gastronomskih odredišta. U izboru učestvuju neki od najboljih kuvara, ali i čitatelji. Ako se njima može verovati, za sledeći odmor bi bilo poželjno otputovati na neko od ovih odredišta.

Hongkong

Za početak, svoje mesto na listi zauzeo je Hongkong. To je grad koji slavi inovacije, lepotu i ima jednistvenu tradiciju kulinarske kulture. S više od 11.000 restorana, teško je verovati kako u Hongkongu nećete pronaći nešto po svom ukusu. U gradu pod nekadašnjom engleskom upravom uživaćete u svakojakim škampima i jastozima s holandez sosom. Takođe, od morskih stvari svakako probajte i kamenice. Ono što ne moramo ni spomenuti, nepregledni su štandovi s brzom hranom, koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Naravno, ako nemate neki urođen otpor prema uličnoj hrani.

Pariz

Naravno, onaj koji je zauzeo svoje mesto na ovoj listi je i grad svetlosti, Pariz. U njegovim brojnim restoranima rade neki od najboljih svetskih kuvara (Ducasse, Robuchon, Passard). Međutim, ono što Pariz čini posebnim mestom za uživanje u hrani jeste njegova otvorenost prema novim jelima i želja za eksperimentisanjem.

Naravno, ako želite da uživate u tradicionalnim francuskim jelima, poput kroasana, njih imate na svakom koraku. Takođe, možda i najlepši grad na svetu odiše multikulturalnošću, tako da ćete bez problema biti u prilici da isprobate sve žive i nežive internacionalne kuhinje, od onih iz Afrike do Azije i obeju Amerika.

I za kraj, na ovoj listi mesta top gastronomskih destinacija su se našle još tri lokacije: Barselona, Sao Paulo i Melburn.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar