Analiza: Mitro-gol, sad obraduj Srbe!

Mitrogol - ta čudna glava od 20.000.000 nam odavno nije bila potrebnija! Posle dugo vremena se ne postavlja pitanje koji napadač će istrčati u prvoj postavi Orlova.

Fudbal 26.03.2015 | 22:40
Analiza: Mitro-gol, sad obraduj Srbe!

Retko kada nešto u srpskom fudbalu ide normalnim i prirodnim tokom. Pogotovo kada je u pitanju reprezentacija Srbije. To što je Srbija kao nezavisna država igrala na samo jednom velikom takmičenju u poslednjih deset godina je najbolji dokaz kakav ambijent je vladao (vlada?) oko nacionalnog tima. Retko kada smo mogli da na delu vidimo najbolji tim. Zašto i zbog čijih interesa, to već preazilazi sferu sporta.

U takvim situacijama su se kola lomila na najboljima. Nemanja Vidić je digao ruke. Nemanja Matić je morao da napusti reprezentaciju kako ne bi sedeo na klupi Mijailoviću ili Radovanoviću i ostalim albijim od sebe. Adem Ljajić je iz fudbalski nebitnih razloga bio proteran iz nacionalnog tima. I Neven Subotić je pobegao od tog nezadravog ambijenta. Jedan od onih koji su trpeli nepravdu je bio i Aleksandar Mitrović.

Najtalentovaniji napadač koji se pojavio u Srbiji u prethodnih desetak godina nije dobio šansu kakvu je zaslužio. Jedna od pozitivnih osobina selektorskog manadata Siniše Mihajlovića je bila vera u mlade fudbalere, među kojim je bio i Mitrović koji je tada sa 19 godina debitovao za Orlove u Belgiji. Uspon je bio meteorski. Za godinu i kusur dana je prešao put od nade Teleoptika do prve napadačke opcije Orlova.

Mitrović je u utakmici protiv Hrvatske dokazao da Srbija konačno ima špica! Egzekutora koji će dati sve što su ranije promašivali Kežman, Žigić, Pantelić... Malo je nedostajalo da potpuno dotuče Hrvate na Marakani, ali stativa ga je zaustavila.
„Mitrović je bio najbolji igrač na terenu. Uspevao je da zadrži loptu i to je bilo ključno. Taj momak ima sve da bude evropska zvezda“, rekao je tom prilikom Žoze Murinjo.

U svakoj fudbalskoj zemlji bi izjava Posebnog bila zapovest da taj igrač zazlužuje tretman kao malo vode na dlanu. U Srbiji to nije slučaj. Matić je ranije bio klasičan primer koliko „fudbalskim ocima“ iz FSS nije bitan igrač reprezentacije. Za vreme kratke selektorske epohe Ljubinka Drulovića, Mitrović je i dalje bio opcija broj jedan. Taman smo se navikli da imamo „devetku“.

KAKO DIK NIJE VIDEO ONO ŠTO SVI VIDE

Uporedo sa reprezentativnom karijerom, Mitrović je koracima od sedam milja gazio u klupskom fudbalu. Za godinu dana je „prešao igricu“ u Partizanu i prerastao „super“ ligu. Sa 19 godina je na leđa natovario breme najskupljeg pojačanja u istoriji Anderlehta i belgijskog fudbala. I nije se bunio. Pucalo je po njegovima leđima sa svih strana u Belgiji. Čak i kada bi odigrao dobro i dao gol, Belgijanci su tražili dlaku u jaketu. Kritikovali su ga razni mediokriteti. Prozivali su ga tobože neki bitni bivši golgeteri koji za celu karijeru nisu dali golova koliko on za dve sezone. Sve je stoički izdržao, zaradio nadimak Mitrogol i bukvalno naterao Belgijance da ga poštuju.

Ali, nije ga poštovao njegov selektor. Dik Advokat je ako ništa drugo, a ono zbog tretmana Mitrovića zaslužio da spakuje kofere i pre meča sa Danskom. Ničim izazvana javna kritika na Mitrovićev račun prilikom objavljivanja spiska u Hajatu, a potom i status treće opcije su pokazali da će Holanđanin imati maćehinski odnos prema najtalentovanijem srpskom napadaču. U one „tri i po“ utakmica na kormilu Srbije, Advokat je Mitrovića počastio sa tri mršava ulaska sa klupe i ukupno 55 minuta na terenu. Više je verovao u penzionera iz prvenstva koje nije pogledao u životu. Kako je Advokat radio, tako mu se i vratilo... Nažalost, preko leđa Srbije.

Mitrović je posebna priča i iz jednog drugog ugla, nezaobilaznog kada se pomene reprezentacija Srbije. Menadžerskog. Priče i teorije o uticaju agenata na sastav nacionalnog tima Srbije nikada nisu mogle da budu potpuno odbačene. Mitrović je jedan od retkih igrača koji nije bio član nijednog velikog menadžerskog lobija. Iako je prošao Partizanovu školu - jednu od najboljih u Evropi - koja je uvek pod striktnom pažnjom bulumente menadžera. Prosto je neverovatno kako je takav biser promakao oku emisara one jedne agencije koja je godinama imala tapiju na sve što vredi u Partizanovoj školi.

MENADŽERSKI PREVID

Očigledno da Mitrović nikada nije bio planiran kao velika priča i da se Partizanu desio slučajno. Danas se zbog toga sigurno češu neki u Berlinu ili Holandiji koji pod svojim patronatom imaju gro reprezentacije Srbije. Nisu to očekivali od „ružnog pačeta“...

Orlovi su mnogo toga uprskali i došli u situaciju da se čupaju u Portugalu. A, teret očekivanja će najviše pasti na leđa Aleksandra Mitrovića. Do sada je pokazao da može, ali i da voli da igra kada je pod pritiskom. Sa tri vrsna ofanzivca iz sebe poput Tadića, Ljajića i Markovića koji će ga hraniti kvalitetnim loptama, Mitrović može da oživi interesovanje Srba za svoju reprezentaciju. Može ta čudna glava koja je u među najboljima u Evropi da pomogne Srbiji i Radovanu Ćurčiću.

Brojka od 20 golova u sezoni je sasvim pristojna za napadača od kojeg se očekuju golovi. To je otprilike i brojka kojom se u milionima evra danas procenjuje tržišna vrednost Aleksandra Mitrovića. Toliko će narednog leta morati da izdvoje Njukasl, Svonsi ili ostali zainteresovani klubovi. Sa Ostrva danas stižu najave da će Njukaslovi emisari doputovati u Lisabon da vide Mitrogola na delu još jednom. Tu će već biti čelnici Benfike i Porta koji se dugo vremena pominju kao potencijalni kupci srpskog golgetera, ali čini se da su oni svoju šansu propustili i da više ne mogu da pariraju u nadmetanju za Srbina.

Komentari / 0

Ostavite komentar